Hoe zet je het scherm op zwart-wit op Android

Android laat je grijstinten op het scherm aanzetten en alles op zwart-wit zetten. Dit is hoe

Een van de meest langverwachte nieuwe functies van Android 10 was de introductie van het donkere thema op het niveau van het besturingssysteem. Met Android’s Dark Theme kunnen alle apps “donkerder” worden gemaakt, zelfs als ze zelf geen donker thema hebben.

Soms is het resultaat geweldig, soms niet zo geweldig, maar het werkt. Dus vanaf Android 10 kunnen gebruikers kiezen wanneer ze het lichte thema willen activeren, wanneer ze het donkere thema willen activeren of het besturingssysteem laten kiezen. Maar dat is nog niet alles, want er is ook nog een derde optie die maar weinig mensen kennen: het zwart-wit thema. Ja, het is mogelijk om Android 10 volledig in “grijstinten” te gebruiken, zonder kleuren en met grijstinten. Er kunnen meerdere redenen voor zijn, hier zijn de belangrijkste en hoe u het zwart-wit scherm op Android 10 kunt activeren.

Waarom Android in zwart-wit gebruiken

In bepaalde gevallen is zwart-wit beter dan kleur. Bijvoorbeeld wanneer we tekst zonder afbeeldingen moeten lezen, die perfect leesbaar is in grijswaarden alleen. Soms bezoeken we echter websites met gekleurde tekst, wat vervelend kan zijn, en als we het scherm dan op zwart-wit overschakelen, is het veel gemakkelijker te lezen. Door het scherm op zwart-wit te zetten, bespaart u ook een beetje batterijvermogen (hoewel veel minder dan in de donkere modus).

Hoe de grijswaardenmodus in te stellen op Android 10

Android 10 stelt ons in staat om het grijswaardenscherm te activeren met een eenvoudige tik op een pictogram in het notificatiegebied. Het enige probleem is dat dit pictogram standaard niet een van de pictogrammen is die door het besturingssysteem worden getoond (zonder wijzigingen of aanpassingen van de fabrikant van de smartphone), zodat we het handmatig in de balk moeten invoegen, zodat het altijd beschikbaar is. Om dit te doen moeten we twee keer vegen over het notificatiegebied, om het uit te vouwen, en tikken op het pictogram met het potlood (degene om de pictogrammen in de balk te veranderen).

Nu zien we alle pictogrammen die we kunnen plaatsen in het gebied dat ons interesseert, waaronder ook die van de grijswaardenmodus: het is een cirkel die in tweeën is gedeeld, wit aan de linker- en rechterkant met horizontale strepen. Het icoon heeft een naam die niet mis te verstaan is: “Grijsschaal”. Sleep dit pictogram gewoon naar boven en plaats het naast de pictogrammen die u het meest gebruikt, en vanaf nu kunt u het zwart-witscherm op Android met één tik activeren.