Instagram scam, pas op voor nepprijzen

Postpolitie waarschuwt voor een phishingcampagne op Instagram. Belooft rijke prijzen, maar steelt gegevens en geld

Als je je tot nu toe vooral zorgen maakte over WhatsApp en Facebook, moet je nu ook oppassen voor Instagram. Volgens de Postpolitie en het officiële Facebook-account worden Italiaanse gebruikers van het sociale fotoplatform aangevallen door de gebruikelijke cybercriminelen. Volgens het bericht van de Polizia di Stato ontvangt een groot aantal abonnees van het fotodeelplatform privéberichten van accounts die kennelijk zijn gekoppeld aan bekende high fashion-merken. Nike en Ralph Lauren zijn twee van de merken die, ondanks zichzelf, door cybercriminelen zijn uitgebuit in hun poging te frauderen. Hoewel er geen officiële cijfers zijn, wordt aangenomen dat enkele duizenden gebruikers zijn getroffen. Daarom roepen de cyberveiligheidsexperts van de Postpolitie op tot voorzichtigheid en herinneren ze eraan dat niemand iets weggeeft, zeker niet online.

Hoe de nep Nike en Ralph Lauren Instagram zwendel werkt

Het mechanisme achter de Instagram zwendel is even simpel als doeltreffend. Met speciaal aangemaakte nepaccounts zetten cybercriminelen phishing- en social engineering-campagnes op om persoonlijke gegevens en informatie te stelen. Met de belofte van een royale beloning in de vorm van waardebonnen – tot 100 EUR – vragen de valse Instagram-accounts om de voor- en achternaam van de “gelukkige” gebruiker en zelfs om zijn creditcardnummer. Het bericht zegt dat het nodig is om de prijs te laten bijschrijven, maar natuurlijk wordt dit door cybercriminelen gebruikt om uw geld te stelen.

Hoe herkent u de zwendel en hoe verdedigt u zich

U kunt zich helaas gemakkelijker tegen de Instagram-zwendel verdedigen dan u denkt. Zoals de Rijkspolitie in haar bericht ook zegt, geeft niemand iets gratis: wees op uw hoede voor beloften van rijke geldprijzen of winkelbonnen. Er moet nog een alarmbel gaan rinkelen zodra je de naam van het account leest: aangezien het geen geverifieerde profielen zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze namens het merk kunnen “spreken” of officiële erkenning van high fashion merken kunnen beloven. Als u wordt gevraagd korte links te bezoeken, kunt u bovendien een van de vele diensten gebruiken waarmee u verkorte url’s kunt “exploderen” en van tevoren kunt controleren of het een betrouwbare site is of niet.