Badges komen naar Instagram: waar ze voor zijn

Instagram lanceert een nieuwe functie waarmee makers geld kunnen verdienen op het sociale netwerk: hier is wat badges zijn en hoe ze werken

Instagram introduceert badges: aan het einde van het testen zullen meer dan 50.000 contentmakers hun fans nu een virtuele badge kunnen laten kopen, waarmee ze zich kunnen onderscheiden tussen de deelnemers aan de livevideo’s van hun favoriete mensen en bevoorrechte zichtbaarheid krijgen in de commentaarmenigte.

Hoe nieuw het ook mag klinken, Instagram is niet het eerste sociale netwerk dat ervoor kiest om groepen supporters te laten profiteren door hun interactie met hun favoriete accounts te gelde te maken. Andere platforms, zoals YouTube en Twitch, het live streaming platform dat eigendom is van Amazon, hebben al gebruik gemaakt van dezelfde methode. Facebook Live heeft er ook voor gekozen om in de richting van dit soort interactie te gaan, via de aankoop van sterren die fans tijdens livevideo’s naar streamers kunnen sturen als een vorm van virtuele beloning die vervolgens in de praktijk te gelde kan worden gemaakt.

Instagram en badges: wat verandert er voor fans

Fans worden, zoals hierboven al is gezegd, zeker zichtbaarder op Instagram. Door badges te kopen die momenteel $0,99, $1,99 en $4,99 kosten, kunnen ze tijdens de livestream bovenaan de lijst met commentaren komen te staan, met de mogelijkheid om een live shout-out te ontvangen. Bovendien geeft de badge toegang tot andere exclusieve voordelen, zoals een speciale badge in de vorm van een hart of je naam op de lijst van supporters van de maker.

Instagram en badges: waar de keuze vandaan komt

Instagram’s badges zijn de natuurlijke evolutie van de publieke feedback die we de afgelopen maanden hebben gehad. Met een toename van 70% in views alleen al tussen februari en maart 2020 heeft deze content wat nodig is om een pijler van het platform te worden, mede als gevolg van de pandemie die veel live-evenementen naar het internet heeft verplaatst.

Om de nieuwe functie te testen, heeft Instagram besloten om geen deel van de verdiensten van de makers in te houden, in ieder geval niet in de beginfase. Natuurlijk, wanneer het mechanisme eindelijk stabiel is en wordt uitgebreid naar andere makers, kan Instagram in plaats daarvan besluiten om winst te maken met de introductie van badges, zoals het al doet op andere platforms.

Ook op IGTV, waar advertenties nog worden getest, kunnen makers geld verdienen door advertenties in video’s in te voegen. Op dit moment is het percentage dat van de totale inkomsten in de zakken van videomakers belandt, volgens Instagram ongeveer 55%

Instagram en badges: het belang van monetisatie voor contentmakers

Justin Osofsky, COO van Instagram, benadrukte het belang van monetisatie van content voor degenen die video als communicatiemiddel gebruiken: “Creators push culture forward. Velen van hen wijden hun leven hieraan, en het is zo belangrijk voor ons dat zij eenvoudige manieren hebben om geld te verdienen aan hun inhoud. Dit zijn extra stappen in ons werk om Instagram de beste plek te maken voor makers om hun verhaal te vertellen, hun publiek te laten groeien en een inkomen te verdienen.”