Hoe tekens en woorden tellen in Word en online

Bent u een scriptie of een belangrijk document aan het schrijven waarvoor u een teken- en woordtelling nodig heeft? Ontdek nu hoe u dat in Word en online kunt doen.

Wie belangrijke documenten moet schrijven voor de universiteit of voor journalistiek werk, is waarschijnlijk erg gewend om met woord- en tekenlimieten om te gaan. In veel sectoren mogen teksten vaak niet langer zijn dan een bepaalde lengte. Daarom is het belangrijk dat u bij het opstellen van uw tekst nagaat of u zich aan de vereiste richtlijnen hebt gehouden. Computerhulpmiddelen bieden de gebruikers een verscheidenheid van hulpmiddelen voor het oplossen van problemen bij het tellen van karakters, waarmee een probleem wordt opgelost dat schrijvers, academici en journalisten al tientallen jaren heeft geplaagd.

Met de typemachine moest deze bewerking met de hand worden uitgevoerd, wat veel tijd en energie kostte. Tegenwoordig zijn er gelukkig een aantal hulpmiddelen waarmee u de tekens en woorden in een document kunt tellen, zowel in Word als online. Zo kunt u heel gemakkelijk in een paar minuten zien of u aanvullingen of weglatingen moet maken voordat u uw werk inlevert. Niet bekend met dit soort gereedschap? Let op: deze gids vertelt u alle trucs om het exacte aantal tekens en woorden in een tekst te tellen.

Tekens en woorden tellen in Word

Als u net een tekst in Word hebt geschreven en u moet het aantal tekens of woorden in de tekst controleren, zijn er een paar eenvoudige dingen die u kunt doen.

Op Windows

Als u onder Windows aan een Word-document werkt, hoeft u alleen maar op de statusbalk te kijken. Terwijl u typt, telt Word automatisch het aantal woorden in een document, pagina’s, alinea’s, regels en tekens. Als u een gedeeltelijke woordentelling nodig hebt, selecteert u het gedeelte van de tekst dat u wilt: de statusbalk toont de woordentelling voor die selectie en voor het hele document.

Op MacOS

De handelingen zijn iets anders als u op MacOS aan een tekst werkt. In dat geval kan het aantal tekens, alinea’s, regels en andere informatie worden geraadpleegd door te klikken op het item “Woordtelling” in de statusbalk. Tenzij u een deel van de tekst hebt geselecteerd, telt Word de woorden in het hele document, evenals de tekens: u kunt deze als Statistieken bekijken in het venster Woordtelling. Om het aantal woorden in een deel van het document te tellen, selecteert u gewoon de tekst die in de telling moet worden opgenomen. Nogmaals, selecteer “Woordtelling” in het menu Extra en u hebt alle informatie die u nodig hebt.

Online woord- en tekentelling

Als u uw tekst online bewerkt, voor tijd of gemak, hebt u andere hulpmiddelen om het aantal woorden en tekens te controleren. Hier zijn de populairste.

Word online

Net als het desktopprogramma telt Word voor web ook woorden terwijl u typt. Als het aantal woorden niet wordt aangegeven onderin het venster, controleer dan of u in de bewerkingsmodus bent door te klikken op Document bewerken > Bewerken in Word voor Web. Klik dan op de woordentelling om deze uit en aan te zetten. Word for Web geeft een schatting van het aantal woorden. Als u een exacte telling nodig hebt, klikt u op “Openen in Word” en kijkt u naar het aantal woorden onder in het venster van het Word-document.

Google doc

Een van de meest gebruikte editors voor online schrijven, Google Doc, integreert een tool waarmee u het aantal tekens in een tekst kunt tellen. Zodra u een nieuw document hebt gemaakt, klikt u op het menu-item “Extra” en vervolgens op “Woordtelling”.

Contarecaratteri.com

Een zeer intuïtief hulpmiddel voor het online tellen van woorden biedt het portaal contarecaratteri.com.  Om de tekens te tellen, moet u de te analyseren tekst kopiëren of schrijven in het tekstveld dat u vindt onder het item “Schrijf of kopieer de tekst op deze online tekencodeteller”. Zodra u dit hebt gedaan, klikt u op de knop “Tekens tellen”: binnen enkele seconden krijgt u het aantal tekens en woorden in de tekst die u hebt geschreven.

Toolset.nl

Het portaal Toolset.nl is ook zeer intuïtief. Eenmaal op de site, kunt u de tekst van uw document schrijven of plakken in de editor in het midden van de startpagina. U kunt dan Toolset.nl’s “Count Characters and Words” tool gebruiken om woorden en tekens te tellen: dit gebeurt automatisch en u hoeft geen knoppen in te drukken om het tellen te doen. Het portaal biedt een zeer gedetailleerde service: onder “Tekens” kunt u het aantal tekens inclusief spaties aflezen; onder “Tekens (geen spaties)” vindt u het aantal tekens in de tekst zonder spaties; onder “Woorden” vindt u het aantal woorden voor uw tekst.