De beste alternatieven voor Word gratis online

Moet je een document maken maar heb je geen Word? Hier zijn enkele goede alternatieven die u gratis vanuit uw browser kunt gebruiken

Als het om software voor het maken van tekstdocumenten gaat, is Word voor de overgrote meerderheid van de mensen het eerste wat in je opkomt. De software van Microsoft domineert de sector al tientallen jaren, maar het is zeker niet de enige oplossing die op de markt beschikbaar is. Niet alleen dat, maar met de ontwikkeling van cloud-technologieën, hebben veel ontwikkelaars online productiviteitssuites gecreëerd die knipogen naar zakelijke gebruikers. Het is helemaal niet moeilijk om online gratis alternatieven voor Word te vinden, waarmee u niet alleen tekstdocumenten kunt maken, maar ook gedeelde werkruimten kunt creëren waarin meerdere gebruikers tegelijk kunnen werken. Dit is echter slechts een van de vele functies die productiviteitssuites die alternatieven zijn voor Office beschikbaar stellen aan gebruikers: lees de volgende alinea’s om de beste gratis alternatieven voor Word te ontdekken en degene te kiezen die het beste bij uw behoeften past.

Google Docs

Een integraal onderdeel van Google Drive, Docs is de online tekstverwerker (maar niet alleen, zoals we zo dadelijk zullen zien) van de reus uit Mountain View. Om het te gebruiken, hebt u enkel een Gmail-mailadres of een Google-account nodig. De interface is duidelijk anders dan die van Word, maar daarom nog niet complexer of minder doeltreffend. Het maken en beheren van documenten gaat via de Google Drive interface en, in sommige opzichten, is dit het meest ‘vervelende’ deel van Google Docs. Voor de rest is het een applicatie met weinig franje, maar veel, heel veel functies: de bestanden worden opgeslagen op de cloudruimte, maar u kunt er ook voor kiezen om ze offline op te slaan, zodat u kunt blijven schrijven, zelfs als u geen verbinding hebt met het netwerk; u hebt toegang tot de bestanden vanaf elk apparaat met een browser en internetverbinding; het kan bestanden in DOCX-indeling beheren en opslaan.

Naast dat Google Documenten toegankelijk is via de webbrowser, kunnen ze ook worden gebruikt op Android- en iOS-smartphones, dankzij de native apps die beschikbaar zijn in de Play Store en App Store. Van hieruit hebt u direct toegang tot de bestanden die in uw cloudruimte zijn opgeslagen of kunt u nieuwe teksten maken die u mee kunt nemen naar uw pc of kunt delen met collega’s en vrienden.

Zoho Writer

In veel opzichten vergelijkbaar met Google Docs, is Zoho Writer een van de meest waardevolle opties om te overwegen als u op zoek bent naar een gratis online alternatief voor Word. Met deze productiviteitssuite kunt u niet alleen tekstdocumenten maken, maar ook spreadsheets en presentaties, allemaal toegankelijk vanaf elk apparaat met een internetverbinding en een browser. Niet alleen pc’s, maar ook smartphones en tablets.

Zoho Writer heeft een zeer schone en eenvoudige gebruikersinterface, waardoor de applicatie, maar ook de rest van de productiviteitssuite, gemakkelijk te gebruiken is. Dankzij de vrije ruimte op de cloudopslag van Zoho kunt u bestanden maken met uw smartphone en verder schrijven vanaf uw pc (of omgekeerd); documenten delen met collega’s of vrienden en samenwerken bij het schrijven van tekst; en offline opslaan zodat u het ook kunt bewerken als u geen verbinding hebt met internet. Zoho Writer kan ook gemakkelijk overweg met DOCX-bestanden, zodat u kunt werken aan bestanden die in Word zijn gemaakt.

Pages voor iCloud

Heeft u een Apple ID? Dan kun je Pages ook gebruiken als je geen iMac of Macbook hebt. De teksteditor uit Cupertino kan namelijk worden gebruikt vanaf elk apparaat met webconnectiviteit: maak gewoon verbinding met iCloud, voer je Apple ID-gegevens in en wacht tot het cloudplatform van het huis van de gebeten appel is geladen. Dubbelklik nu op het Pages icoon om de online tekstverwerker van Apple te openen. Van hieruit kun je alle tekstdocumenten beheren die je op het web maakt of in je iCloud-ruimte opslaat: je kunt ze delen met andere gebruikers, bewerken vanaf je smartphone of pc en nog veel meer.

Word online

Op zoek naar een gratis alternatief voor Word betekent echter niet dat je de software van Microsoft hoeft op te geven. Het bedrijf uit Redmond biedt een gratis online productiviteitssuite aan die weinig te benijden heeft van Office. Het heet Office Online en biedt toegang tot de meeste software in de productiviteitssuite die op de pc moet worden geïnstalleerd. Natuurlijk is Word Online ook inbegrepen: u hebt alleen een Microsoft-account nodig (bijvoorbeeld het account dat u gebruikt om in te loggen op uw Windows-pc) om Word Online gratis te gebruiken. De identieke interface met de Microsoft tekstverwerker en het gebruiksgemak zijn twee van de sterke punten van deze oplossing. Maar zij zijn niet de enigen: met Word online kunt u uw documenten rechtstreeks in de Microsoft-cloud opslaan, uw bestand met anderen delen en bestanden exporteren om offline te werken.