Wat is cloud computing

Wanneer we het hebben over Industrie 4.0 horen we vaak over cloud computing, hier is wat het betekent en hoe het kan worden benut door kleine bedrijven

We horen vaak, in verwijzing naar Industrie 4.0, over cloud computing. Dit is de technologie die u in staat stelt software- en hardwaremiddelen te gebruiken via een server op afstand, waarvan het gebruik als dienst wordt aangeboden door een provider, bijna altijd op abonnementsbasis. In essentie is cloud computing het aanbieden van computerdiensten – zoals servers, opslagbronnen, databases, netwerken, software, analytics en meer – via het internet.

Providers en bedrijven die een cloud computing-dienst via het net aanbieden, met een maandelijks of jaarlijks abonnementsplan, worden providers genoemd. Maar waar wordt deze technologie voor gebruikt? In feite gebruikt bijna iedereen van ons elke dag een cloud computing-dienst, we realiseren het ons alleen niet: we doen het om een e-mail te versturen, een streaming film te bekijken, een liedje te beluisteren, foto’s op te slaan in de cloud.

Wat te doen met cloud computing

Cloud computing begon zich ongeveer tien jaar geleden te ontwikkelen en brengt een revolutie teweeg in veel van de gedragingen van bedrijven, zowel grote als kleine. Cloud computing kan worden gebruikt om nieuwe diensten en toepassingen te creëren. Maar we kunnen deze technologie ook gebruiken om een grote hoeveelheid gegevens op te slaan en er een back-up van te maken om de informatie te herstellen. Dit is niet te onderschatten in een bedrijf in het tijdperk van ransomware. Met cloud computing kunnen we echter ook websites of blogs hosten en diensten streamen, zowel audio als video. Ten slotte kunnen wij software op aanvraag leveren of gegevens analyseren om strategische modellen en productieplannen af te leiden.

Waarom cloud computing

Er zijn verschillende voordelen waardoor steeds meer kleine en middelgrote ondernemingen kiezen voor cloud computing-oplossingen, te beginnen met de lage eigendomskosten: met deze technologie is het niet langer nodig dure software of hardware aan te schaffen, noch zijn er grote servers nodig om gegevens op te slaan (servers die 24 uur per dag toegankelijk zouden moeten zijn, hoge elektriciteitskosten met zich meebrengen en door IT-personeel zouden moeten worden beheerd).

Cloud computing is snel en veelzijdig, waardoor het bedrijf in korte tijd en bijna overal de informatie kan krijgen die het nodig heeft, en het verhoogt zelfs de productiviteit: zo kan IT-personeel dat zich niet langer bezighoudt met servers, worden ingezet voor belangrijkere zakelijke doelen. Ten slotte levert deze technologie constant hoge prestaties en verhoogt ze vooral de veiligheid van een kmo: dankzij continue back-ups kunnen de gegevens na een defect of een hackeraanval worden hersteld.

Drie cloudmodellen

De cloud computing-modellen die worden aangeboden aan ondernemingen die in Industrie 4.0 actief zijn, zijn er in principe drie: Iaas (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service) en SaaS (Software as a Service). Het eerste model is momenteel het populairst, en bestaat uit gevirtualiseerde hardware met inbegrip van een virtuele serverruimte, netwerkverbindingen, bandbreedte, IP-adressen en load balancers. Fysiek gezien wordt de reeks hardwarebronnen onttrokken aan een veelheid van servers die gewoonlijk over talrijke datacentra zijn verspreid en waarvan het onderhoud onder de verantwoordelijkheid van de cloud-provider valt. De klant, aan de andere kant, heeft toegang tot de gevirtualiseerde componenten om zijn eigen IT-platforms te bouwen.

PaaS (Platform as a Service), aan de andere kant, biedt ontwikkelaars een platform om toepassingen en diensten te bouwen via het internet; diensten worden gehost in de cloud en gebruikers hebben er eenvoudig toegang toe via hun browser. Het nieuwste model is SaaS (Software as a Service), een clouddienst waarmee consumenten via het internet toegang krijgen tot softwaretoepassingen. In de praktijk is het eerder een huurdienst dan een abonnementsdienst.

Publieke, private en hybride clouds

Niet alle clouds zijn hetzelfde. Er zijn drie verschillende manieren om cloud computing-middelen te distribueren: openbaar, privé en hybride. Public clouds zijn eigendom van een bedrijf (provider) dat zijn diensten via het internet aanbiedt. In dit geval is elke gebruikte hulpbron – van hardware tot servers en software – eigendom van de provider, en heeft het MKB toegang tot deze hulpbronnen via een specifieke account.

In de private cloud zijn alle diensten in handen van één bedrijf, en worden ze niet gedeeld met anderen. Soms betalen eigenaars van een private cloud derde bedrijven om hun servers te hosten, maar het netwerk blijft privé en veilig. Het is een optimale oplossing vanuit beveiligingsoogpunt, maar het is veel duurder dan een publieke cloud.

Ten slotte combineren hybride clouds private en publieke clouds dankzij een technologie waarmee gegevens en toepassingen tussen de twee soorten clouds kunnen worden gedeeld: het is een zeer flexibel systeem, dat wordt aanbevolen voor dynamische bedrijven die verschillende implementatieopties nodig hebben.

Hoe kiest u de juiste cloud-dienst

Voordat u een cloud computing-dienst aanschaft, moet u meer te weten komen over het bedrijf dat de dienst levert: dit moet financieel gezond zijn, over voldoende kapitaal beschikken voor succesvol langetermijnbeheer, een goed gedefinieerd beleid voor risicobeheer hebben en de activiteiten begrijpen van het MKB dat de dienst nodig heeft, en technische expertise bieden die aan de behoeften voldoet. In de selectiefase is het van belang na te gaan of de administratieve ondersteuning degelijk is, met dienstverleningscontracten en prestatieverslagen. Ook de beveiliging mag niet worden onderschat: de aanbieder moet over een uitgebreide beveiligingsinfrastructuur beschikken en de integriteit van de gegevens van de klant voor back-up en opslag waarborgen.