Radiosignalen uit de ruimte, het is een record: het mysterie verdiept zich

Subtitled FRB121102, de oorzaak zou niet een enkele bron zijn. Een team van wetenschappers heeft een ongekend aantal snelle radio-uitbarstingen geïdentificeerd.

Snelle radio-uitbarstingen fascineren wetenschappers al sinds 2007, toen de eerste werd geïdentificeerd. Nu echter heeft een internationaal team in slechts 47 dagen 1.652 radioflitsen van een mysterieuze bron geregistreerd. De studie werd in oktober gepubliceerd in Nature, maar de analyse dateert van 2019. Na het radiosignaal dat in het centrum van ons melkwegstelsel is gevonden, komt er nog een verrassende waarneming die de wetenschappelijke gemeenschap heeft verbijsterd. Deze radiosignalen, FRB121102 genaamd, vestigden een record met de hoogste activiteit ooit gemeten en 122 flitsen die in één uur werden geprojecteerd.

Wat we weten over de 1.652 radiosignalen uit de ruimte

Volgens wetenschappers is er geen teken van periodiciteit gevonden onder de 1.652 radiosignalen in de ruimte, wat zou kunnen betekenen dat FRB’s niet door één bron zouden worden veroorzaakt, maar door meerdere verschillende bronnen. De waarnemingen werden gedaan tussen 29 augustus en 29 oktober 2019 met behulp van de FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) radiotelescoop in China.

Volgens Bing Zhang, hoogleraar natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit van Nevada in Las Vegas en co-auteur van het onderzoek, “zou er meer dan één mechanisme achter een snelle radioflits kunnen zitten, maar er moeten waarnemingen aan andere herhaalde bronnen worden gedaan om deze hypothese te bevestigen.” De onderzoekers bestuderen daarom nog steeds waar deze FRB’s vandaan komen en of ze allemaal dezelfde bron hebben.

Hoe de ontdekking de theorieën over de oorsprong van FRB’s verandert

Zhang wijst er in een e-mail op dat het belangrijkste model voor de interpretatie van FRB’s magnetars betreft, neutronensterren met een zeer sterk magnetisch veld, waarvan er twee theorieën zijn, waarvan er één na de opname van de 1 aan waarde zou inboeten.Er zijn twee versies van deze theorie,” schreef hij: “In de eerste zou de magnetosfeer van de magnetar verantwoordelijk zijn voor de uitzending van de FRB’s; in de tweede zouden de FRB’s worden opgewekt door schokken vanuit een punt ver weg van de magnetosfeer. De nieuwe waarnemingen benadelen het tweede model, dat geen hoge efficiëntie heeft bij het genereren van flitsen”.

Volgens de co-auteur van de studie is het, gezien het grote aantal flitsen in korte tijd, in wezen onmogelijk dat het tweede model werkt, omdat het niet in staat zou zijn om in korte tijd zoveel signalen te genereren. “Onze resultaten suggereren dat het waarschijnlijker is dat de flitsen door de magnetosfeer van de magnetar zijn geproduceerd, ervan uitgaande dat magnetars inderdaad de bron van de herhaalde FRB’s zijn, maar daarmee is nog niet gezegd dat ze dat zijn,” schreef Zhang.

Hoe dan ook, het enige wat tot nu toe bekend is over de 1.652 radiosignalen is dat een actieve fase werd gevolgd door een inactieve fase van 67 dagen en dat ze afkomstig zouden zijn van een dwergsterrenstelsel in een stervormingsgebied op drie miljard lichtjaar van de aarde. De mysteries rond FRB121102 blijven dus talrijk, en het team van wetenschappers blijft gegevens verzamelen om alle raadsels rond de oorsprong ervan op te lossen.

Nieuws is dat om de 16 dagen een ander mysterieus signaal de aarde raakt, en er is zelfs een ander radiosignaal van Venus aangekomen, dat door de NASA is omgevormd tot een ruimtetune.

Stefania Bernardini