Sony stoot zich af van PC-divisie

De geruchten dat Sony zich terugtrekt uit de PC-handel zijn bevestigd. Volgens berichten in de media zal Sony onder meer zijn computerdivisie met het hoofdmerk Vaio verkopen aan het investeringsfonds Japan Industrial Partners.

Voor de Japanse fabrikant Sony is het de ontsnapping uit verlieslijdende bedrijfstakken, voor anderen is het het trieste einde van mooie, edele en dure notebooks. In concurrentie met opkomende rivalen zoals Lenovo, misschien te stijlvol en te duur, aangezien analist Gartner het wereldwijde marktaandeel van Sony onlangs op slechts 1,9 procent plaatste. De Vaio-computeractiviteiten, die in 1996 van start gingen, hadden op hun best negen miljoen verkochte pc’s per jaar.

Maar de Japanners maken zich ook zorgen over de televisie-industrie. Naast de verkoop van de computerdivisie aan het investeringsfonds Japan Industrial Partners – er wordt gesproken over een koopsom van maximaal 360 miljoen euro – zullen ook de televisieactiviteiten tegen de zomer van dit jaar worden ondergebracht in een afzonderlijke onderneming. Na een verwachte winst van 220 miljoen euro verwachten financiĆ«le deskundigen een nettoverlies van ongeveer 800 miljoen euro voor het boekjaar dat tot eind maart loopt.

Deze ontwikkelingen drukken ook hun stempel op het personeel. Ongeveer 5 000 werknemers van het totale personeelsbestand van ongeveer 145 000 zullen tegen maart 2015 worden ontslagen. Dit betreft voornamelijk werknemers in de televisie- en computerdivisie. Om een wereldspeler te blijven op andere gebieden, zoals de Play Station spelconsole, camera’s, smartphones of tablets, wil het concern zijn jaarlijkse vaste kosten op lange termijn met 730 miljoen euro verlagen.