Huawei’s gedwongen afscheid van de internationale markten is voelbaar: hier is wie zijn plaats heeft ingenomen in de ranglijst van de grootste smartphonefabrikanten.
Giuseppe Croce Journalist
Peppe Croce, journalist sinds 2008, houdt zich bezig met elektronische apparaten en nieuwe technologieën die worden toegepast in de autowereld. Hij kwam in 2018 bij Libero Tecnologia.
De telefoniemarkt van de EU is de op drie na grootste ter wereld. Naast de grote namen zijn er veel fabrikanten die zich een plaats hebben weten te veroveren tussen de voorkeuren van de consument. Maar wie staat er in het eerste kwartaal van 2021 bovenaan de ranglijst van smartphoneverkopen in Europa?
Uit recent onderzoek blijkt dit.
De tabel is samengesteld door marktonderzoeksbureau Counterpoint Research en geeft de situatie per april 2021 weer. Complex, divers en gekenmerkt door een handvol topspelers en een aantal topcomprimario’s. En toch is het landschap van de verkoop van mobiele telefoons in de EU voor velen het terrein waar het cruciale spel wordt gespeeld, waar nog kansen liggen om naar de top te klimmen en een plaats te veroveren in de internationale telefoniewereld. Terwijl China, India en de Verenigde Staten – het drieluik met de meeste verkopen – de rijkste winstmarges voor de ondernemingen vertegenwoordigen, is Europa een referentiepunt geworden wegens de mogelijkheden die het biedt om te proberen procentpunten te winnen voor de beroemdste merken.
Smartphone Ranking Europe, wie staat er in de top 3
In het eerste kwartaal van 2021 groeide de verkoop met 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2020 toen was er als gevolg van de pandemie een daling in de consumptie die zich nog niet volledig heeft hersteld. Desondanks zijn bedrijven als Samsung er nog steeds in geslaagd om hun vlaggenschepen, met name de Galaxy S21 Ultra, en een paar oudere middenklasse modellen (Galaxy A50 en A20 in het bijzonder) te verkopen, waarmee ze 35% van de totale omzet mee naar huis namen, een stijging van 80% ten opzichte van het voorgaande jaar, toen ze in de 12 maanden 253 miljoen eenheden verkochten.
Op de tweede plaats staat Xiaomi, met 21% van de verkoop. Hoewel de strategieën van het Chinese bedrijf vooral gericht zijn op middelgrote producten, werpt zijn grote focus op Europa eindelijk vruchten af (deels dankzij de ommekeer van Huawei, toegegeven). Nummer één in Spanje, waar het zijn Koreaanse concurrent verslaat en nummer twee in Italië, waar het zelfs Apple voorbijstreeft, mag het Chinese bedrijf blij zijn dat het een vijfde van de Europese mobiele telefoons heeft verkocht, met een groei van 216% ten opzichte van dezelfde periode in 2020.
De derde plaats gaat echter naar Apple, met ‘slechts’ 20% van de verkoop. Zelfs de 120% stijging was niet in staat om Apple omhoog te duwen in de ranglijst, ondanks het succes van de iPhone 12 serie, die veel voldoening bracht. De Pro Max-versie van de Apple Phone, die naar verwachting in het tweede kwartaal van 2021 de omzetvlag van Cupertino in top zal houden, zorgt voor de impuls.
Smartphone ranking Europa, de wraak van de kleinsten
Op de vierde en vijfde plaats staan Oppo en Oneplus, met respectievelijk 6% en 2% van de markt. Oppo boekte een verkoopstijging van 314% en ‘stal’ daarmee een klein stukje van de plak die Huawei achterliet (dat het, zij het heel lichtjes, nog steeds goed doet in Europa); Oneplus nam met 2% een recordstijging van 749% mee naar huis en boekte de grootste winst ten opzichte van het voorgaande jaar dankzij zijn betaalbare 5G-modellen.