Digitale munten: Europa verliest aansluiting

De digitale vereniging Bitkom waarschuwt dat Europa de aansluiting kan verliezen met de internationale ontwikkelingen op het gebied van digitale munten. Een onlangs gepubliceerd informatiedocument is bedoeld om het publieke debat te bevorderen.

Volgens Bitkom experimenteren landen over de hele wereld al met digitaal centralebankgeld – in Duitsland en Europa ontbreekt het echter vaak nog aan het basisbegrip. Met het informatiedocument “Digitaler Euro auf der Blockchain” (Digitale Euro op de Blockchain) wil de vereniging niet alleen basisbegrippen overbrengen, maar ook kansen en risico’s benoemen. Op die manier moet de basis worden gelegd voor een breed publiek debat.

“Momenteel loopt China voorop bij de ontwikkeling van een digitale munt, maar er zijn ook een aantal particuliere initiatieven die al met digitaal geld bezig zijn”, legt financieel expert Julian Grigo van Bitkom uit. Ook met het oog op de discussie over digitale soevereiniteit zegt Grigo dat Europa erin moet slagen wereldwijd een leidersrol op zich te nemen. Digitale valuta’s kunnen een beslissend concurrentievoordeel worden in een digitale en geglobaliseerde wereld. “Er is een enorm potentieel voor Europa in blockchaintoepassingen in de financiële sector – we moeten deze kansen benutten”, zegt Grigo.

Geconcentreerde kennis

In het Bitkom-infopaper worden eerst basistermen gedefinieerd, zoals het onderscheid tussen geld en valuta of digitaal geld van de centrale bank (“Central Bank Digital Currency”, CBDC). Vervolgens worden de denkbare vormen van een digitale euro toegelicht en worden de mogelijke risico’s en uitdagingen gepresenteerd. Verdere inhoud gaat over de blockchain en de voordelen ervan voor digitale valuta, zoals snelle en goedkope verwerking van betalingen.

“Blockchaintechnologie als basis van een digitale euro biedt een veelheid aan voordelen. Zo’n programmeerbaar geld zou bijvoorbeeld de basis kunnen leggen voor een echte digitalisering van de industrie met machine-to-machine-betalingen,” legt Bitkom blockchain-expert Patrick Hansen uit. “Voor veel blockchaintoepassingen in de industriële context is de euro op de blockchain het ontbrekende stukje van de puzzel. Europa kan hier een wereldwijde pionier zijn, maar gezien de dynamische ontwikkelingen moet het het tempo aanzienlijk opvoeren”, voegt hij eraan toe.

Het infopaper “Digitale euro op de Blockchain” kan gratis worden gedownload op de website van Bitkom.