Hoe You, de nieuwe anti-Google zoekmachine, werkt

You is een nieuwe zoekmachine die zich richt op kunstmatige intelligentie en privacy van de gebruiker: het wil oorlog voeren tegen Google, maar weet nog niet wat het zal winnen

Vanaf een paar dagen is er een nieuwe zoekmachine op het web, de zoveelste die probeert marktaandeel af te snoepen van Google, dat momenteel wereldwijd een gemiddeld marktaandeel van 86,64% heeft. Deze engine heet ‘You’ (www.you.com), is gratis, en richt zich op privacy en een heel andere benadering van zoeken dan die van Google.

You is ook grafisch anders dan Google, en moet goed begrepen worden om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Het is dan ook een ambitieus project met een andere aanpak dan die van Google’s andere uitdagers, voornamelijk Microsoft Bing en DuckDuckGo. Achter u staan Richard Socher en Bryan McCann: zij zijn niet zo beroemd als Larry Page en Sergey Brin (de oprichters van Google), maar de laatste heeft veel ervaring met kunstmatige intelligentie en deep learning-algoritmen: hij was namelijk een van de auteurs van het Einstein-systeem van Salesforce, een van de Amerikaanse reuzen van clouddiensten voor bedrijven. Kortom, de voorwaarden zijn aanwezig om van You een succes te maken, maar de gebruikelijke grote vraag blijft: hoe zal het economisch overleven?

Hoe werkt de You-zoekmachine

Na het invoeren van de te zoeken woorden in You en het starten van de zoekactie, worden de verkregen resultaten op een bijzondere manier weergegeven: in blokken met horizontale scrolling (in de praktijk een veegbeweging). Het eerste blok bevat de klassieke resultaten van het web, vergelijkbaar met die van Google.

Het tweede blok is altijd gewijd aan de inhoud die voor die zoeksleutels op Reddit aanwezig is. Dan zijn er de “Quick Facts”, heel vaak ontleend aan Wikipedia, en verwante zoekopdrachten. Afhankelijk van het soort zoekopdracht kunnen blokken met inhoud van YouTube, TikTok, Instagram, Linkedin of andere sociale netwerken verschijnen. Er is ook een vak met een kaart, voor zoekopdrachten naar commerciële activiteiten of openbare plaatsen.

Elk van deze blokken bevat meer inhoud, waar de gebruiker doorheen kan scrollen door naar links of rechts te vegen op de mobiele telefoon of, vanaf de desktop, door op de pijltjes aan de zijkanten van het scherm te klikken.

Het is moeilijk om de kwaliteit van de zoekresultaten te beoordelen, omdat You op dit moment vooral gericht is op inhoud in het Engels en op Amerikaanse platforms (met uitzondering van TikTok, dat Chinees is maar erg populair is in Amerika).

Hoe jij geld verdient

Google wordt door vrijwel iedereen gebruikt, maar vrijwel iedereen klaagt over het feit dat de zoekmachine een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie over de gebruiker verzamelt om gepersonaliseerde reclame te kunnen beheren.

U beweert geen gerichte reclame aan zijn gebruikers te beheren, beschikt over een privémodus (vergelijkbaar met de incognitomodus van Google) en beweert de gegevens van zijn gebruikers niet aan adverteerders te verkopen. Om eerlijk te zijn heeft You nog niet eens een advertentie, maar zegt dat dit in de toekomst wel het geval zal zijn.

Maar waar verdient You dan aan? Op dit moment aan niets: het is volledig verliesgevend en de makers zeggen dat ze in de toekomst een manier zullen vinden om geld te verdienen aan het project, maar dat het de privacy van gebruikers zal respecteren. De prioriteit op dit moment is om zichzelf bekend te maken en het project te ontwikkelen.