WhatsApp verandert voicemails: nu stuur je ze zo

Een kleine stap voor WhatsApp, een grote stap voor de mensheid: eindelijk kun je voicemails beluisteren voordat je ze verstuurt in een chat

De nieuwigheid werd al jaren verwacht, en werd ingeluid door verschillende verschijningen op bètaversies van de app voor Android en iOS, maar nu is het voor iedereen gearriveerd: WhatsApp verandert de manier waarop je voicemails verstuurt en geeft de gebruiker veel meer controle over het bericht dan voorheen, omdat je de voicemails nu kunt beluisteren voordat je ze verstuurt.

Het was het platform zelf, via een bericht met video op Twitter, dat iedereen de nieuwe interface voor het versturen van spraakberichten op WhatsApp liet zien. Het feit dat er een officiële mededeling is, bevestigt dus dat de nieuwe functie voor iedereen is en niet, zoals in het verleden het geval was, alleen voor gebruikers van de bèta-app. Niet iedereen bekijkt de nieuwe versie al, maar het is slechts een kwestie van uren of hooguit dagen: WhatsApp heeft de nieuwe vocalen aangekondigd, dus die zullen er snel aankomen. Hier is wat er is veranderd en wat we nu kunnen doen voordat we een spraakbericht versturen.

Wat is er veranderd in WhatsApp-spraakberichten

Tot gisteren moest een gebruiker die een spraakbericht wilde versturen op WhatsApp het microfoonpictogram ingedrukt houden om de “L”-vormige opname-interface te openen: als je je vinger naar links beweegt, wordt de opname geannuleerd en als je je vinger omhoog beweegt, wordt de interface vergrendeld om te voorkomen dat de opname per ongeluk wordt gestopt (wat handig is voor degenen die graag erg lange spraakberichten versturen).

Voorheen was het in feite alleen mogelijk om de opname te stoppen, maar als er een onjuist bericht werd verzonden, moest dit onmiddellijk daarna worden gewist, en vervolgens opnieuw worden opgenomen. De resultaten waren vaak tragisch: de gebruiker kon niet altijd zeggen wat hij of zij de eerste keer echt wilde zeggen.

Nu heeft de gebruiker veel meer controle tijdens het opnemen van een stem: hij of zij kan pauzeren, hervatten en de stem wissen in plaats van deze te verzenden. Tijdens de opname toont WhatsApp nu de geluidsgolf terwijl de stem wordt opgenomen, de knop Stop/Play en kunnen we de audio op elk moment opnieuw beluisteren voordat we hem verzenden.

Je kunt de audio die je net hebt opgenomen (maar nog niet hebt verzonden) nog niet inkorten, afknippen of bewerken, maar de aanwezigheid van een “tijdlijn” met de golfvorm van de opname suggereert dat deze nieuwe functie er in de toekomst wellicht aankomt.

De nieuwe WhatsApp-spraakberichten zijn voor iedereen

De hierboven beschreven nieuwe WhatsApp-spraakberichten zijn voor iedereen, maar nog niet iedereen bekijkt en gebruikt ze in zijn app. WhatsApp rolt ze wereldwijd uit, zowel voor Android- als iOS-gebruikers, maar dat zal enige tijd duren.

Diegenen die nog steeds de oude opname-interface zien, hoeven daarom niet te schrikken: het is slechts een kwestie van een paar dagen, misschien zelfs .