Waarom Windows 10 CCleaner als een potentieel gevaarlijke app rapporteert

De afgelopen dagen heeft Microsoft Defender CCleaner als een onveilige app gerapporteerd. Hier is wat het betekent en waarom het gebeurt

Als in de afgelopen dagen Microsoft Defender, de antivirus die standaard aanwezig is op alle pc’s met Windows 10, u meldt dat de CCleaner-app potentieel gevaarlijk is, hoeft u niet bang te zijn, u bent niet de enige. Veel gebruikers melden dit probleem online en het is niet de eerste keer dat het gebeurt: CCleaner heeft in het verleden al problemen gegeven met antivirusprogramma’s die het programma als geïnfecteerd herkennen. En voor een van de populairste computerprogramma’s die door gebruikers wordt gebruikt, is dit zeker geen goed nieuws.

Voor degenen die het niet weten, CCleaner is een programma ontwikkeld door het bedrijf Piriform dat helpt uw PC schoon te houden van ongewenste bestanden. Wat betekent dit? Het schoont alle foto’s, documenten en video’s op die u op uw PC hebt opgeslagen maar al lang niet meer hebt geopend of gebruikt. CCleaner heeft zich snel gevestigd als een van de populairste apps, maar is door Microsoft niet altijd met open armen ontvangen. CCleaner is niet alleen ontwikkeld door een extern bedrijf, maar maakt uw pc soms ook te grondig schoon, waardoor problemen ontstaan.

Windows 10, is CCleaner echt een gevaarlijke app?

De collega’s van Bleeping Computer, een website die gespecialiseerd is in computerbeveiliging (en meer), hebben geprobeerd het te vragen aan de direct betrokkenen: Microsoft en CCleaner.

Aan de ene kant waarschuwt Microsoft dat Microsoft Defender gebruikers wil beschermen tegen elke aanval van buitenaf en daarom apps blokkeert of meldt die het gebruik van andere programma’s suggereren, vooral als ze weinig met het hoofdprogramma te maken hebben.

De ontwikkelaars van CCleaner verzekeren aan de andere kant dat dit een vals-positieve is en zijn bereid met Microsoft te overleggen om het probleem op te lossen. Wat is een vals-positief? Valse positieven doen zich voor wanneer dezelfde string die als handtekening voor een bepaalde bedreiging is gekozen, ook voorkomt in het programma dat de overtreding begaat.