Dit is waarom Windows 10 Mobile belangrijk is voor bedrijven

Windows 10 Mobile zal Microsofts aanwezigheid in de pc- en mobiele ruimte verenigen. De beheersfuncties op desktop en mobiele apparatuur zullen vrijwel identiek zijn en zelfontwikkelde toepassingen zullen gemakkelijker te integreren zijn. Het nieuwe besturingssysteem is een goede optie voor de meeste bedrijven.

Hoewel Windows Phone 8.1 tot nu toe slechts een beheersbaar marktaandeel heeft gehad, zal zijn opvolger Windows 10 voor mobiele apparaten een van de belangrijke besturingssystemen van de toekomst worden. Waarom? Sinds de release van Windows Phone 8.1 in 2014 heeft Microsoft al projecten met enkele duizenden toestellen – voornamelijk als Blackberry-vervanging – binnengehaald bij grotere zakelijke klanten.

Naast een gunstige toestelprijs waren er eindelijk voldoende configuratiemogelijkheden om de toestellen “over-the-air” te beheren via MDM/EMM-oplossingen. Met Windows 10 Mobile zijn er nog meer voordelen en innovaties die ongeëvenaard zijn, vooral vanuit een ondernemingsperspectief. Geen enkele andere provider is er tot dusver in geslaagd een vergelijkbaar uniforme uitstraling op PC- en mobiel gebied te realiseren. De beheerfuncties op de desktop of het mobiele toestel zijn bijna identiek via de nieuwe EMM-interfaces. Ze maken allerlei beveiligings- en productiviteitsfuncties mogelijk, zoals VPN-configuraties of de distributie van Windows Store-applicaties, die niet mogelijk zijn met traditionele CLM-oplossingen.

De innovaties op het gebied van applicatiebeheer zijn ook aanzienlijk: zo kunnen zelfontwikkelde bedrijfstoepassingen beter worden geïntegreerd en is er nu een Windows Store die niet alleen gratis apps biedt, maar ook de aankoop en teruggave van betaalde applicaties mogelijk maakt. Microsoft biedt ook een Business Store Portal voor elke klant, via welke alle in het bedrijf gebruikte toepassingen kunnen worden beheerd. EMM-oplossingen, zoals Silverback van Matrix42, maken hier eenvoudig toewijzen, distribueren en retourneren mogelijk.

Een bijzonder kenmerk is dat alle Windows 10-apps die als universele apps zijn geprogrammeerd, niet alleen op Windows 10 draaien, maar ook op alle andere mobiele apparaten. Voor bedrijven betekent dit dat de ontwikkelingskosten aanzienlijk kunnen worden verlaagd en dat tegelijkertijd de mobilisatie van apps wordt bevorderd.

Dit is hoe Microsoft van zijn nieuwe besturingssysteem een zeer open, innovatieve basis maakt die niet alleen het leven van beheerders en gegevensbeschermers eenvoudiger maakt, maar ook enorme voordelen voor gebruikers met zich meebrengt. Met Windows 10 beschikken Windows-gebruikers voor het eerst over een systeem dat nagenoeg hetzelfde is op pc, notebook, tablet en smartphone. Dit vereenvoudigt het dagelijkse werk van gebruikers, vermindert vervelende verzoeken om ondersteuning en zorgt er tegelijkertijd voor dat aan de hoogste veiligheidsnormen wordt voldaan.

Oliver Klünter.

Oliver Klünter.

Als je deze voordelen afzet tegen het feit dat Windows het meest gebruikte besturingssysteem in de pc-sector is, is het duidelijk dat Windows 10 voor de meeste bedrijven een topthema is om ten minste twee vliegen in één klap te slaan.

Over de auteur

Oliver Klünter is Product Manager Mobile bij Matrix42, waar hij verantwoordelijk is voor het onderwerp mobiliteitsstrategie en voor de Matrix42 Mobile-oplossing.