Hoe gratis upgraden van Windows 7 naar Windows 10

Als je een computer hebt met Windows 7, moet je gratis upgraden naar Windows 10. Zo doet u dat

Upgrade: dat is het parool voor alle Windows 7-gebruikers die vanaf 14 januari 2020 geen officiële ondersteuning meer hebben van Microsoft. En als de versie van het besturingssysteem Windows7 Home is, kunnen ze zelfs geen uitgebreide ondersteuning voor nog eens drie jaar kopen. Maar gelukkig is het nog steeds mogelijk om gratis te upgraden van Windows 7 naar Windows 10.

Theoretisch gezien is de gratis upgrade naar Windows 10 voor Windows 7 (evenals Windows 8.1) enkele jaren geleden beëindigd en de webpagina om het te downloaden is verwijderd van de site van Microsoft. Maar de methode die toen geldig was, is nog steeds geldig, en er zijn duizenden gebruikers die een gratis upgrade naar Windows 7 hebben uitgevoerd, zelfs nadat het gratis aanbod van Microsoft is verlopen. Het is dan ook logisch om te geloven dat Microsoft dit heel goed weet en deze praktijk tolereert om de overstap naar Windows 10 te stimuleren en de (zeer grote) risico’s van het gebruik van een OS dat geen essentiële beveiligingsupdates meer ontvangt te beperken.

Van Windows 7 gratis naar Windows 10: kan dat?

Ja, het kan, maar de te upgraden pc moet wel aan de minimale hardware-eisen voldoen om Windows 10 te kunnen draaien, anders wordt de upgrade niet geïnstalleerd. Deze vereisten omvatten een processor van ten minste 1 GHz, ten minste 1 GB RAM voor de 32-bits versie van het besturingssysteem en 2 GB voor de 64-bits versie, ten minste 32 GB ruimte op de harde schijf, een grafische kaart die compatibel is met ten minste DirectX9 met een WDDM-gecertificeerd stuurprogramma, een monitor met een resolutie van ten minste 800×600 en een internetverbinding. In de praktijk is de overgrote meerderheid van pc’s waarop Windows 7 nog is geïnstalleerd ook compatibel met Windows 10, hoewel met de minimumvereisten nauwelijks een bevredigende gebruikerservaring zal hebben.

Hoe gratis upgraden van Windows 7 naar Windows 10

Op dit punt, als onze pc aan de minimumvereisten voldoet, kunnen we na het maken van een back-up van gegevens (instellingen en geïnstalleerde apps zullen verloren gaan) gratis upgraden naar Windows 10. Om dit te doen, moeten we naar de downloadpagina van Windows 10 van de Microsoft-website gaan en ervoor kiezen om een installatieschijf te maken door het juiste hulpprogramma te downloaden. Na het starten van de tool moeten we kiezen om de PC te upgraden en geen installatieschijf te maken. Aan het einde van de upgrade ontvangen we een volledig legitiem en werkend Microsoft Windows 10 licentienummer, dat we kunnen invoeren in de Activatie-instellingen (die we gemakkelijk kunnen vinden door “activatie” in te typen in het zoekvak van het Start-menu).