Hoe formatteer je een schijf in Windows

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om een schijf in Windows te formatteren. Welke versie u ook op uw computer hebt geïnstalleerd, de procedure is heel eenvoudig

U hebt gemerkt dat uw USB-stick niet meer naar behoren werkt. Of u kunt geen bestanden opslaan op uw onlangs aangeschafte externe harde schijf. Er moet zeker een probleem zijn met de harde schijf. Als het defect niet al te ‘ernstig’ is, zou u kunnen proberen de harde schijf te formatteren.

Zonder in technische details te treden, formatteren is een computerprocedure die de harde schijf praktisch ‘reset’, waarbij alles wordt gewist en de harde schijf weer klaar is voor gebruik. Alsof het net gekocht is. Daarom is het raadzaam om een back-up te maken van de gegevens die op de harde schijf zijn opgeslagen voordat u actie onderneemt. Op deze manier hoeft u, zodra het “schoonmaakproces” is voltooid, alleen nog maar de bestanden naar de geformatteerde schijf over te brengen. Als je niet bekend bent met computers, maak je dan geen zorgen. U hoeft geen expert te zijn om een schijf te formatteren.

De harde schijf van Windows formatteren: hoe doe je dat

Er zijn hoofdzakelijk twee manieren om een schijf in Windows te formatteren. Welke versie ook op uw computer is geïnstalleerd, de procedure is vrijwel identiek.

Dus laten we aan de slag gaan. Zet natuurlijk eerst uw computer aan, en sluit de harde schijf aan op de PC als het een externe harde schijf is. Zodra dit is gebeurd, moeten we “Bestandsbeheer” (“Windows Verkenner” in vroegere versies van Windows) openen en vervolgens klikken op “Deze PC” (u vindt het computericoon aan de linkerkant). Als u de map in kwestie niet hebt kunnen vinden, typt u gewoon de naam ervan in het zoekmenu van Windows 10.

Nu moet u de harde schijf identificeren die moet worden geformatteerd. Let op: zorg ervoor dat het de juiste harde schijf is in de “File Explorer”. Klik met de rechtermuisknop op de schijf die u wilt resetten en klik vervolgens op “Formatteren”. Hier moet u het “Bestandssysteem” kiezen (NTFS, FAT, FAT32, exFAT) en vervolgens de harde schijf een naam geven. Als u de optie “snel formatteren” aanvinkt, zal de procedure sneller gaan, maar minder volledig zijn (het is mogelijk dat de schijf niet volledig wordt geformatteerd). Druk tenslotte op ‘Start’ en u bent klaar.

Zoals hierboven vermeld, is er nog een andere methode om de schijf te formatteren. Het is iets tijdrovender, maar niet ingewikkeld. Open het “Configuratiescherm” en klik vervolgens op “Systeem en beveiliging”. Selecteer van daaruit “Administrative Tools” en dan “Computer Management”. U kunt al deze voorafgaande stappen ook overslaan door “Computerbeheer” rechtstreeks in het zoekmenu van Windows te typen. U hoeft alleen nog maar op “Schijfbeheer” te klikken, de harde schijf te zoeken die geformatteerd moet worden en verder te gaan zoals in de vorige oplossing.