Hoe bereid je je pc voor op Windows 10 Spring Creators Update

Microsoft staat op het punt om de Windows 10 Spring Update uit te brengen: hier is wat je aan je computer moet doen om niet onvoorbereid gevonden te worden

Windows 10 Spring Creators Update is bijna klaar om te debuteren: over een paar dagen start Microsoft met de officiële release voor alle gebruikers. Het zal een paar maanden duren voordat het op alle pc’s arriveert, maar in de tussentijd moet je er klaar voor zijn.

De Windows 10 Spring Update zal geen grote veranderingen in het besturingssysteem brengen: er zullen enkele updates zijn om Windows Defender te verbeteren; Timeline, een tool waarmee gebruikers een document kunnen blijven schrijven met behulp van verschillende apparaten, zal worden vrijgegeven; en er zal een poging worden gedaan om het aantal Microsoft Edge-gebruikers te vergroten door nieuwe functies in de browser te integreren. Hoewel Windows 10 Spring Creators Update geen grote nieuwe functies met zich meebrengt, moet u toch voorzorgsmaatregelen nemen en uw computer voorbereiden op de update.

Back-ups maken van bestanden

Voordat u een grote update van een besturingssysteem uitvoert, is het altijd een goed idee om een back-up te maken van de bestanden op uw harde schijf voor het geval er iets misgaat tijdens de installatie. In Windows 10 kunt u rechtstreeks een back-up van uw bestanden maken met het hulpprogramma dat standaard bij het besturingssysteem wordt geleverd. U moet naar Instellingen gaan, klikken op “Updates en beveiliging” en dan op Back-up. Hier kunt u kiezen of u een back-up wilt maken naar een fysieke schijf (externe harde schijf, USB-stick) of naar een cloudruimte.

Ruimte vrijmaken op uw harde schijf

Windows 10 Spring Creators Update zou niet veel ruimte op uw harde schijf in beslag moeten nemen, maar als deze helemaal vol is, zullen we moeite hebben om de installatie te voltooien. De update kan worden gebruikt als een goed excuus om een kleine voorjaarsschoonmaak van de harde schijf van uw pc uit te voeren, waarbij u alle bestanden verwijdert die u niet nodig hebt.

Ontkoppel apparaten die u niet nodig hebt

Om de installatie van de update te vergemakkelijken, moet u al uw randapparatuur loskoppelen van uw pc. Alleen het toetsenbord en de muis kunnen aangesloten blijven op de desktop computer, en niets op de notebook. Al het andere moet worden losgekoppeld: printer, scanner en externe harde schijf. Op deze manier zal de installatie van de update zonder problemen verlopen. Als u na het voltooien van de update problemen ondervindt bij het herkennen van de randapparaten, moet u de stuurprogramma’s installeren.

Tijdelijk uitschakelen van het antivirus

Naast de randapparaten kan ook het antivirus problemen veroorzaken bij het bijwerken van het besturingssysteem. Daarom moet het voor de duur van de installatie worden gedeactiveerd. Klik in Instellingen op “Bijwerken en beveiliging” en vervolgens op Windows Beveiliging. Wanneer u het Windows Defender Beveiligingscentrum opent, moet u de controle over geïnstalleerde apps en programma’s tijdelijk uitschakelen. Hetzelfde moet worden gedaan met het geïnstalleerde antivirus.