Hoe kies je een powerbank

Niet alleen laadcapaciteit en grootte, er zijn veel kenmerken om te overwegen bij het kopen van een powerbank, hier is wat ze zijn.

Een van de grote angsten van onze tijd is het opraken van de batterij in onze smartphones of andere draagbare elektronische apparaten. Gelukkig kunnen we dit probleem dankzij de technologische vooruitgang omzeilen door gebruik te maken van een powerbank, d.w.z. een accu waarmee we de interne batterijen van een “wandelend” apparaat kunnen opladen wanneer we geen toegang hebben tot elektriciteit – zoals tijdens een lange reis.

De manier waarop het werkt is heel eenvoudig: allereerst moet het via een transformator op een stopcontact worden aangesloten om elektriciteit op te slaan, die vervolgens via een USB-poort wordt teruggegeven. Dezelfde poort kan worden gebruikt om elk elektrisch apparaat op te laden. Het is echter niet zo eenvoudig om de beste powerbanks op de markt te vinden. In deze gids leggen we uit hoe u dat doet, en wat de belangrijkste kenmerken zijn waarmee u rekening moet houden om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen.

De beste powerbanks: kenmerken

Een powerbank is een externe batterij met poorten waarop u uw apparaten via een kabel kunt aansluiten, om ze van stroom te voorzien wanneer dat nodig is. Zoals gezegd, om uit te vinden wat de beste powerbanks zijn om te kopen, moet u bepaalde aspecten identificeren die dit type accessoire kenmerken.

Voordat u echter verder gaat, moet worden opgemerkt dat over het algemeen accu’s een vrij klein formaat hebben, een cilindrische of zeepkistvorm, en een gewicht dat tot een minimum is beperkt, zodat ze gemakkelijk te vervoeren zijn en ook in een broekzak kunnen worden opgeborgen. Hieronder zullen we echter de technische basiskenmerken bespreken waarmee u rekening moet houden voordat u tot aanschaf overgaat.

Capaciteit

Het eerste kenmerk dat een powerbank definieert, is de hoeveelheid opgeslagen elektrische energie, die wordt aangeduid in milliampère-uur – afgekort tot mAh -, net als batterijen voor smartphones en tablets. Zijn capaciteit, in het kort. Kleinere powerbanks kunnen slechts 1500-2000 mAh opslaan, terwijl de grotere 22000-30000 mAh kunnen opslaan. Om een powerbank te kunnen kiezen, moeten we weten wat de capaciteit is van de batterij die we willen opladen.

Maar besef wel dat het aantal mAh dat op powerbanks wordt aangegeven, niet direct gerelateerd is aan de batterijcapaciteit van de apparaten die we bekijken. Om de werkelijke stroomsterkte te berekenen, moet een specifieke formule worden gebruikt: 3,7 * [aantal mAh] / 5. Tegenwoordig geldt, behoudens wijzigingen, dat hoe hoger de laadcapaciteit, hoe groter het formaat: een lader van 20.000 mAh kan meer dan 3 ons wegen.

Poorten

De grotere powerbanks hebben ook 3 of 4 USB-poorten, die erg handig zijn om meerdere apparaten tegelijk op te laden – bijvoorbeeld een mobiele telefoon, een draadloze hoofdtelefoon en een kleine tablet. U zult dan ook begrijpen dat kleinere powerbanks niet in staat zijn om de batterij van een moderne smartphone, meestal met een capaciteit van 2500 tot 4000 mAh, volledig op te laden. In de meeste gevallen gaat het om USB A-poorten – de meest gangbare dus – terwijl een krachtigere en recentere powerbank beschikt over USB Type-C-poorten, die worden gebruikt voor het opladen van high-end smartphones, sommige laptops en sommige spelconsoles.

Power

Bij het kiezen van de beste powerbank houden we ook rekening met het vermogen van de aanwezige outputpoorten, die de capaciteit hebben om een bepaalde hoeveelheid stroom te leveren, gemeten in Ampère (A). Om zo snel mogelijk volledig op te laden, moet het apparaat dat wordt opgeladen compatibel zijn met het vermogensniveau van de draagbare lader. Het is nu echter gebruikelijk dat powerbanks het apparaat herkennen waarop ze zijn aangesloten en de juiste hoeveelheid stroom vrijgeven wanneer dat nodig is.

Secundaire kenmerken van powerbanks

Een ander kenmerk om rekening mee te houden bij het kiezen van een powerbank is de zogenaamde “vormfactor”. Batterijen zijn er in verschillende vormen, maten en gewichten, wat alleen al met esthetiek te maken kan hebben. In werkelijkheid moeten zij worden beschouwd in het licht van het gebruik dat wij voor ogen hebben. Als je een powerbank nodig hebt die je altijd in je zak kunt meenemen, is een kleinere, lichtere – en minder krachtige – powerbank wellicht ideaal.

Als je daarentegen een powerbank nodig hebt om te gebruiken tijdens het reizen of in situaties waarin je lange tijd geen stroom hebt, kun je beter een groter model kopen dat meer oplaadbeurten kan bieden. Tot slot is het mogelijk dat goedkopere modellen onvoldoende bescherming bieden tegen oververhitting of kortsluiting.