IPhone 12, mist koptelefoon en oplader in de doos

Volgens de Britse bank Barclays zal er in de doos van de iPhone 12 geen plaats zijn voor een koptelefoon of een oplader. Hier is waarom

Het is een korte stap van goedkope iPhone naar goedkope iPhone. Daar lijkt het tenminste op als je het nieuws leest uit een recent rapport van de Britse bank Barclays over de standaarduitrusting van de iPhone 12. Een rapport dat wordt aangehaald door MacRumors en ook wordt bevestigd door eerdere geruchten die werden gepubliceerd door analisten-“goeroe” Ming-Chi Kuo.

Het nieuws zal Apple-fans niet blij maken: het iPhone 12-pakket zal alleen de smartphone en een USB-C naar Lightning-kabel bevatten. Geen EarPods hoofdtelefoon of muurlader, die apart zullen moeten worden aangeschaft. De standaarduitrusting is dus meer dan een beetje basaal: ze is minimaal en essentieel. Na een besteding van 649 tot 1.399 dollar (de prijsklasse waarvan momenteel wordt uitgegaan voor de iPhone-reeks van 2020) zullen klanten Apple minstens 25 euro extra moeten betalen voor een 12-watt lader, 35 euro voor een 18-watt lader of zelfs 55 euro voor een 30-watt snellader.

Waarom Apple bezuinigt op de iPhone

De mogelijke redenen waarom Apple deze keuze, waarvan iedereen hoopt dat het niet de definitieve is, zou hebben gemaakt, zijn divers. Wat de EarPods betreft, gebruikt bijna niemand nog een hoofdtelefoon met draad: of je gebruikt je smartphone zonder hoofdtelefoon of je kiest voor de draadloze AirPods (€179 tot €279). Het ontbreken van een traditionele hoofdtelefoon zou daarom een klein probleem kunnen zijn.

Wat de oplader betreft, is er daarentegen zeker de milieukwestie: Apple verkoopt, net als alle andere smartphonefabrikanten, miljoenen toestellen per jaar en evenzoveel opladers die heel vaak niet eens worden gebruikt, omdat de gebruiker er al een heeft (van een vorige iPhone) en de nieuwe bewaart met het oog op een mogelijke doorverkoop van het toestel op de tweedehandsmarkt.

Hoeveel kost een iPhone 12 eigenlijk

Onwaarschijnlijk heeft een iPhone-gebruiker echter al een snellader in huis: de iPhone 11 wordt bijvoorbeeld geleverd met een 5-wattlader (de Pro heeft een 18-wattlader). Het gerucht gaat dat de iPhone 12 geschikt zal zijn voor opladen tot 20 watt, dus als de gebruiker hem snel wil opladen, zal hij een lader van 35-55 watt moeten kopen.

Als je de draadloze koptelefoons van 179-279 euro bij de prijs van de smartphone optelt, betekent dit dat de iPhone 12 voor een complete configuratie minimaal 860 euro gaat kosten (voor de basis iPhone 12, basis AirPods-koptelefoon en 18-watt oplader) tot maximaal 1.730 euro (voor een iPhone 12 Pro Max, met AirPods Pro en 30-watt oplader).