Zoom 5.0, beveiligingsupdate verplicht vanaf 30 mei

Zoom gaat over op versie 5.0 en dat brengt veel beveiligingsgerelateerde veranderingen met zich mee. Zo downloadt en installeert u de nieuwste versie op uw pc

Vanaf 30 mei 2020 moet iedereen die de Zoom-app voor videobellen en videoconferencing wil blijven gebruiken, updaten naar versie 5.0. Zoom Video Communications, het bedrijf dat de app ontwikkelt, reageert hiermee op de vele kritiek die de app de afgelopen weken heeft gekregen vanwege de grote beveiligingslekken waar gebruikers op zijn gestuit.

Upgraden naar versie 5.0 is verplicht om 256-bit AES-encryptie te implementeren op alle vergaderingen. Encryptie is slechts één van de op veiligheid gerichte innovaties die Zoom onlangs heeft geïntroduceerd, maar de verplichte upgrade is verder nieuws dat niet eerder duidelijk en expliciet werd gecommuniceerd. Alle andere zijn echter al sinds april bekend en zijn geleidelijk geïmplementeerd in de app, server-side. Voor encryptie is echter een nieuwe app nodig, vandaar de noodzaak om te upgraden naar versie 5.0.

Zoom 5.0: de nieuwe beveiligingsfuncties

Naast encryptie beschikt Zoom 5.0 ook over Control Data Routing: de beheerder van de vergadering kan beslissen welke servers worden gebruikt voor de communicatiegegevens. Alle beveiligingsgerelateerde instellingen staan nu in één scherm, toegankelijk via een duidelijk zichtbaar pictogram. Om het fenomeen van zoombombing tegen te gaan, d.w.z. het bombardement van gebruikers die stiekem vergaderingen binnensluipen en scheldwoorden beginnen te schreeuwen, vloeken of ongeoorloofde of pornografische inhoud tonen, introduceert Zoom 5.0 de Wachtkamer: beheerders van vergaderingen ontvangen een audiomelding wanneer een gebruiker wacht om binnen te komen en kunnen beslissen of ze dit al dan niet toestaan. Tot slot hebben admins nu de mogelijkheid om een lastigvallende gebruiker te rapporteren: het rapport wordt dan gecontroleerd door een intern Zoom-team, dat ook het account van de lastigvaller kan verbannen.

Zoom 5.0: hoe te downloaden

Om de nieuwste versie van Zoom te downloaden en te installeren, openen we meestal gewoon de app, die ons vervolgens zal vragen om de update te installeren. Als dit niet gebeurt, kunt u naar https://zoom.us/docs/en-us/zoom-v5-0.html gaan en versie 5.0 downloaden, nadat u zich hebt aangemeld met uw Zoom-account. Pas nadat de update met succes is voltooid, kunnen we Zoom weer normaal gebruiken.