Waarom de iPhone in Italië meer kost en waar het loont om hem te kopen

De prijs van de iPhone in Italië is hoger dan in (bijna) alle andere landen van de Europese Unie. De fout ligt bij wijze van spreken niet bij Apple

Ook dit jaar hebben Italiaanse gebruikers een Apple “trofee” mee naar huis genomen waar ze niet bepaald trots op zijn. En, natuurlijk, was het niet hun fout. Zoals we in het verleden hebben gezien, is de catalogusprijs van iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max in Italië de hoogste ter wereld.

Naties die ons in deze specifieke ranglijst voorbijstreven, zijn op de vingers van één hand te tellen, en het maakt niet uit of je iPhone 11 in de Apple Store koopt of bij een provider. De prijs van iPhone 11 verandert niet: de enige die een korting aanbiedt (enkele tientallen euro’s in vergelijking met de prijs die het bedrijf uit Cupertino rekent) is Iliad, of u nu beslist om forfaitair te betalen of kiest voor betaling in termijnen. Waarom kost de iPhone 11 meer in Italië? Belastingtechnische redenen, natuurlijk.

Waarom de iPhone in Italië meer kost

Als je probeert te achterhalen waarom Apple apparaten duurder zijn dan in bijna alle EU-landen (en ook de rest van de wereld), hoef je alleen maar te kijken naar de hoogte van de belasting op elektronische apparaten. De BTW, bijvoorbeeld, bedraagt 22%, wat hoger is dan in andere landen. Bovendien heft ons belastingstelsel een belasting op externe opslagmedia (bv. harde schijven, cd’s en dvd’s, USB-sticks) die stijgt naarmate de capaciteit van de media toeneemt. Hoe groter de opslagcapaciteit van de iPhone (en andere smartphones natuurlijk), hoe hoger de belasting.

Waar kun je de iPhone 11 kopen

Als je een iPhone 11 met korting wilt kopen, hoef je niet veel kilometers af te leggen. Ga gewoon de grens over naar Frankrijk en u bespaart € 30 op de catalogusprijs (€ 839 in Italië, € 809 in Frankrijk). Wie in Oostenrijk of Duitsland aankomt, bespaart nog eens 10 euro, wat resulteert in een catalogusprijs van 799 euro in beide landen. De prijs van de iPhone 11 in Spanje is gelijk aan die in Frankrijk, terwijl de prijs in het Verenigd Koninkrijk dankzij een zwak pond 820 euro bedraagt.

Om veel te besparen op de prijs van de iPhone 11 zul je een lange cross-continentale reis moeten maken. In Japan is de prijs 74.800 yen, ongeveer 635 euro tegen de huidige wisselkoers; in China is de prijs 5.499 yuan, iets meer dan 700 euro. Aan de andere kant van de wereld blijft de situatie hetzelfde: in de Verenigde Staten kost de 64-gigabyte iPhone 11 $699, of ongeveer €640. In Canada ligt de prijs echter aanzienlijk hoger: C$979, of €894.