Online zwendel: geen smartphone als geschenk. De politie waarschuwt

De afgelopen dagen hebben veel Italiaanse gebruikers berichten bekeken waarin werd aangekondigd dat ze topsmartphones van Samsung en Xiaomi hebben gewonnen.

Wie is het echter niet overkomen dat hij tijdens het surfen op het web vanaf een smartphone of pc mysterieuze pop-upberichten tegenkwam waarin het winnen van allerlei soorten smartphones werd aangekondigd? We hebben dit allemaal meegemaakt, in goede en slechte tijden, en velen zijn er helaas voor gevallen. Het is duidelijk dat we deze beloften van winsten niet moeten geloven, want ze zijn niets meer dan oplichterij.

Zoals gemeld door de Postpolitie via de Facebook-pagina Una Vita da Social, zijn de afgelopen dagen duizenden Italiaanse gebruikers het slachtoffer geworden van een grootscheepse poging tot onlinezwendel. Het potentiële slachtoffer wordt gelokt met een nepbericht over de winst (het kan gaan om een loterij, een reis of, zoals in dit geval, een Samsung of Xiaomi smartphone) en om de prijs in ontvangst te nemen moeten ze op een link in de popup klikken. Onnodig te zeggen dat u nooit in zo’n truc moet trappen, aangezien het een van de populairste zwendelpraktijken is die door hackers van verschillende vaardigheidsniveaus wordt gebruikt.

Smartphone weggeefzwendel, hoe het werkt

Volgens het Facebook-profiel van de Postpolitie kunnen we tijdens het online surfen vreemde berichten tegenkomen waarin ons wordt verteld dat we een Samsung- of Xiaomi-smartphone van de nieuwste generatie hebben gewonnen. We worden uitgenodigd om op een link te klikken of te drukken, om persoonlijke gegevens en het verzendadres van de gelukkige winnaar door te geven. Het spreekt voor zich dat er geen gratis telefoon op ons ligt te wachten, maar dat we onze gegevens gewoonweg weggeven aan hackers zonder scrupules, die ze zullen misbruiken voor hun eigen persoonlijk gewin.

Hoe bescherm je jezelf tegen smartphonezwendel

Het is helaas vrij eenvoudig om je te realiseren dat dit zwendel is en dat je geen Samsung-telefoon van de bovenste plank zult winnen. Ten eerste, vergeet niet dat online, net als in het dagelijks leven, niets een geschenk is. Ten tweede vermijden we altijd te klikken op links, bijlagen en pop-upberichten die we online, in onze inbox en zelfs op de verschillende sociale media die we gebruiken, vinden. Heel vaak gaan achter deze schijnbaar onschuldige elementen de valkuilen van een cybercrimineel schuil. Om te begrijpen dat het niet om een echte overwinning gaat, volstaat het vaak de tekst van het bericht te lezen. De meeste hackers genereren dit soort scam hetzelfde voor gebruikers in verschillende landen, wat betekent dat het bericht wordt vertaald met behulp van een online vertaaldienst die niet altijd overtuigende teksten creëert, en heel vaak zullen we syntaxis- en grammaticale fouten vinden. Laten we dus aandacht besteden aan wat we online lezen, zelfs als het net zo interessant klinkt als het winnen van een Samsung Galaxy S9. Tenslotte mogen we niet vergeten nooit onze persoonlijke gegevens, zoals adres, leeftijd, sofi-nummer en vooral credit card in te voeren om de op het Net beloofde winsten terug te krijgen. In feite zitten cybercriminelen bijna altijd achter deze valse winsten, met als doel onze informatie te stelen en onze identiteit te gebruiken voor hun eigen illegale doeleinden.