Hoe kom je erachter wie WhatsApp Stories en Status heeft gezien

Uitzoeken wie WhatsApp Status en Stories bekijkt is heel eenvoudig: zo doe je dat met je Android- en iOS-smartphone

In maart 2017 geïntroduceerd, zijn WhatsApp Status en Stories een groot succes geworden. Volgens de laatste gegevens wordt WhatsApp Status dagelijks door meer dan 500 miljoen mensen gebruikt en genereert het miljoenen views. De werking is heel eenvoudig en is vergelijkbaar met Instagram Stories: je kunt een afbeelding of een tekstuele Status op je WhatsApp-profiel plaatsen die na vierentwintig uur verdwijnt. Het is allemaal heel snel en gemakkelijk.

De WhatsApp Status is erg populair, vooral onder jongere en oudere mensen die “Goedemorgen” en “Goedenavond” foto’s in hun Stories plaatsen. Maar het wordt ook gebruikt om updates over het dagelijks leven te posten, met foto’s van hun lunch of drankjes. Door persoonlijke foto’s te plaatsen, zijn veel mensen benieuwd wie de WhatsApp Status en Verhalen bekijkt. Deze informatie wordt door WhatsApp beschikbaar gesteld aan gebruikers en stelt je in staat te zien wie jouw profiel “bespioneert”. Zo kom je erachter wie je WhatsApp Status en Verhalen heeft gezien.

Welke WhatsApp Status: wie kan het zien

Voordat je erachter komt wie je WhatsApp Status ziet, moet je eerst begrijpen met wie je je Verhalen deelt. Dat is heel eenvoudig. U moet naar de Instellingen van de app gaan, klikken op Accounts en dan op Privacy. Als u op “Status” klikt, verschijnt er een menu met drie opties: “Mijn Contacten”; “Mijn Contacten behalve…”; “Delen met…”. Standaard wordt de WhatsApp Status gedeeld met alle mensen die ons contact hebben, maar je kunt je privacy vergroten door het telefoonnummer van bepaalde mensen uit te sluiten, of door de WhatsApp Story alleen met een selecte groep mensen te delen.

Hoe kom je erachter wie je WhatsApp Status heeft gezien

Net als bij Instagram Stories kunnen gebruikers met WhatsApp ook bepalen wie hun Status heeft gezien. Wanneer je een WhatsApp-verhaal plaatst, zie je onderaan een oogicoontje met een nummer ernaast: dit zijn de mensen die de status hebben gezien. Omhoog vegen opent een klein venster met de namen van de mensen die het WhatsApp-verhaal hebben bekeken. Zo weten we wie ons “bespioneert” op WhatsApp.

Het kan gebeuren dat de naam van een persoon die onze WhatsApp-status heeft gezien niet in de lijst voorkomt. Waarom? Heel eenvoudig. WhatsApp Status is verbonden met de functie “Leesbevestiging” (dezelfde functie waarmee je de blauwe vinkjes in WhatsApp kunt zien). Als de persoon die ons WhatsApp-verhaal heeft bekeken “Leesbevestiging” heeft uitgeschakeld, verschijnt zijn naam niet in de lijst. En er is niets dat we kunnen doen om uit te vinden of ze ooit een foto van ons hebben bekeken.