Hoe maak je van je smartphone een webcam

Je smartphone in een webcam veranderen is mogelijk, je moet alleen de juiste apps kennen. Zo doe je dat met je iPhone en Android smartphone

Diegenen die videogesprekken moeten voeren, voor werk of vrije tijd, maar een verfijndere en krachtigere oplossing nodig hebben dan de klassieke laptop in combinatie met een van de vele videochat apps zoals Skype, Zoom, Google Hangouts, kunnen het nuttig vinden om hun smartphone als webcam te gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan degenen die een dubbele opname moeten hebben: de eerste vast (de eigenlijke webcam) en de tweede mobiel (de smartphone gebruikt als webcam). Of als u een videogesprek wilt opnemen en twee opnamen tegelijk nodig hebt. In dergelijke gevallen is het handig en nuttig om je smartphone als webcam te gebruiken, maar alleen als aan twee voorwaarden is voldaan: de smartphone moet worden herkend door de app voor videogesprekken die je wilt gebruiken en het moet, indien mogelijk, ook mogelijk zijn om hem via een draadloze verbinding te gebruiken. Op deze manier is de tweede webcam vrij om te bewegen en hebben we niet veel framing beperkingen. Hier leest u hoe u van een iPhone of Android-smartphone een webcam maakt.

Hoe maak je van een iPhone een webcam 

De app om je iPhone als webcam te gebruiken heet NDI HX Camera, is gratis en is ontwikkeld door NewTek. In wezen is het een soort virtuele driver, die het mogelijk maakt voor normale videogesprekken apps om de iPhone (of zelfs de iPad) te vinden onder de beschikbare video-invoerapparaten. Met de app kan de iPhone via Wi-Fi worden verbonden met de computer, waarop vervolgens een ander programma moet worden geïnstalleerd, het programma voor het voeren van het videogesprek (Skype, Zoom, Hangouts Meet, of een ander compatibel programma). Tussen deze twee apps in zit de derde: de NDI Tools computer client, beschikbaar voor zowel Mac als Windows.

Hoe maak je van een Android smartphone een webcam

Ook op Android kun je de camera van je mobiele telefoon gebruiken als webcam voor videochatprogramma’s. Ook hier hebt u een app op uw smartphone en een programma op uw pc nodig. Er zijn veel apps beschikbaar, waarvan de populairste DroidCam is, waarmee verbinding via zowel Wi-Fi als USB mogelijk is. Als de verbinding via Wi-Fi verloopt, genereert de smartphone-app een IP-adres dat we in de client moeten invoeren, zodat deze de smartphone kan vinden en als webcam kan gebruiken. De app is gratis, maar er is ook een betaalde versie die een paar meer handige functies heeft, zoals zoomen en de mogelijkheid om het scherm om te draaien.