De minister van Handel en Ontwikkeling van Japan heeft aangekondigd dat hij bijna 200 miljoen heeft uitgetrokken voor de bouw van ’s werelds beste supercomputer. En niet alleen voor het internationale prestige
Ben je benieuwd wat de krachtigste computer ter wereld is? Dan staat je een lange reis te wachten. Op dit ogenblik zijn de twee supermachten in de supercomputersector, toevallig China en de Verenigde Staten. Volgens verklaringen van het Japanse Ministerie van Economische Ontwikkeling en Handel is het Land van de Rijzende Zon bereid een bedrag van bijna 17 miljard yen (ongeveer 200 miljoen dollar) te investeren in de bouw van een supercomputer die 130 miljard (of 1 miljoen miljard) wiskundige bewerkingen per seconde kan uitvoeren (in vakjargon: met een vermogen van 130 petaflops). Dat is genoeg om hem bovenaan de lijst van ’s werelds krachtigste supercomputers te plaatsen. En waarschijnlijk helemaal bovenaan de lijst van duurste computers in de geschiedenis. De Sunway TaihuLight, de Chinese supercomputer die nu het record in handen heeft, kan “slechts” 93 miljoen miljard bewerkingen uitvoeren.
De supercomputer voor kunstmatige intelligentie
Het vrij grote budget dat Japan voor zijn supercomputer wil uittrekken, wordt uiteraard niet alleen gerechtvaardigd door redenen van internationaal prestige. Hoewel het voor Japanse wetenschappers en academici zeker een bron van trots zal zijn om de krachtigste computer ter wereld in hun land te hebben, zal de supercomputer meer “materiĆ«le” doeleinden dienen. Of intelligent, zou je kunnen zeggen. Het doel is namelijk om van Japan een supermacht te maken op het gebied van kunstmatige intelligentie, zodat de productiesector weer de meest innovatieve en concurrerende ter wereld kan worden.