Gebruikersacceptatietesten (UAT) is een vorm van producttesten die het vermogen van een product om te voldoen aan de zakelijke vereisten en verwachtingen van het hoogste niveau evalueert. In ideale ontwikkelingsprocessen wordt UAT regelmatig en doorlopend uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het project in lijn blijft met de oorspronkelijke scope.
UAT wordt meestal uitgevoerd in een gecontroleerde omgeving met een panel van gebruikers die door real-world testcases worden geleid. UAT kan ook alfa- en bètatestfasen omvatten, waar een product op grote schaal wordt uitgebracht (soms voor het grote publiek) met als doel bugs te identificeren in meer genuanceerde gebruikssituaties. Alfa- en bètatests worden doorgaans door de gebruikers in hun eigen tempo uitgevoerd en zijn gereserveerd voor het einde van de tijdlijn van de projectontwikkeling.
Het doel van UAT is om de voltooiing en consistentie van een product te testen, zodat de nodige aanpassingen kunnen worden gemaakt terwijl het nog in ontwikkeling is, in plaats van te beseffen dat de software niet in staat is om de dagelijkse activiteiten te ondersteunen nadat deze al is uitgebracht. Grondige UAT kan een aanzienlijke hoeveelheid geld besparen in dure updates na de release.
UAT-overwegingen
- Ontwerp en planning: Het ontwerp voor de GAT van een product moet prioriteit geven aan de hoogste verwachtingen. In-house UAT-opdrachten zijn gestructureerd op een manier die de kern van een specifiek scenario raakt, zodat de bruikbaarheid van het product dienovereenkomstig kan worden gemeten. Evenzo heeft een effectieve UAT duidelijke standaarden en meetgegevens die bepalen wanneer het testen is voltooid.
- Selectie proefpersoon: Afhankelijk van het project, UAT-proefpersonen zijn meestal de klant of eindgebruikers. Hoewel professionele testers en leden van het productteam waardevolle onderwerpen zijn voor andere testomgevingen, kunnen de doelen van UAT het beste worden geëvalueerd als het onderwerp niet bekend is met het product en niet wordt gecompenseerd voor hun reacties. Ideale UAT-proefpersonen zijn in staat om objectieve en grondige feedback te geven.
- Documentatie en fixes: Afgezien van het documenteren van het raamwerk voor het testen (de reikwijdte, eigenaar, deelnemers, enz.), Zal een succesvolle UAT-methodologie de verwachte resultaten, resultaten van de tests, taakprioritering en realtime updates bijhouden wanneer wijzigingen worden geïmplementeerd. Duidelijke documentatie maakt het oplossen van bugs en het oorzakelijk verband tussen volgende updates gemakkelijker te traceren.
- Afmelden: De criteria voor UAT-aftekening (zoals bepaald in de ontwerp- en planningsfase) geven aan wanneer een product klaar is voor algemeen gebruik. Sign-off geeft aan dat alle bugs met hoge en gemiddelde prioriteit zijn verholpen en dat de productie klaar is om te beginnen. Dit zorgt niet alleen voor efficiënt testen, maar het geeft ontwikkelaars ook een duidelijk beeld van wat er zal gebeuren (of, beter gezegd, wat niet zal gebeuren) tijdens de productlancering.