De verschuiving naar de cloud ploegt de markt voor bedrijfs- en ERP-software om. Industrie insiders zeggen dat een belangrijke komende consolidatiegolf al aan de gang is, omdat niet iedereen de komende taken alleen aankan.
ERP-leveranciers Step Ahead, Godesys en Informing worden overgenomen door een investeerder en ondergebracht in een gemeenschappelijke overkoepelende organisatie. Wolfgang Reichenbach, CEO van de nieuwe Step Ahead Group, vertelde IT-BUSINESS dat van de 500 ERP-oplossingen in dit land er over tien jaar nog geen 100 op de markt zullen zijn. Zijn collega Karl Gerber, directeur van de groep, gaat nog een stap verder en vermoedt dat het er slechts 50 zullen zijn. Matthias Weber, directeur van het in München gevestigde softwareadviesbureau mwbsc, noemt andere voorbeelden van voortgaande consolidatie: “De fusie van IFS en Acumatica, Abas werd gekocht door Forterro, maar ook de GUS Group gaat regelmatig shoppen.”
Overnames ook bij dienstverleners
Volgens Weber breiden dienstverleners ook steeds meer uit via overnames, “zoals QSC”. Maar de Bechtle systeemhuisgroep groeit ook door overnames. “Maar dit zijn vooral de gepubliceerde marktbewegingen,” zegt Weber. “Er worden ook stilletjes kleinere aankopen gedaan.”
De redenen zijn divers, zegt hij: “Eigenaren willen met pensioen, het product is verouderd, en de concurrentie wordt sterker. Vooral de laatste factor zet iedereen onder druk. Alleen zij die groeien zullen op het einde overblijven.” Deze groei en kracht is nodig om de volgende generatie software voor Generatie Y te creëren, zegt hij. Dit moet meer zelfverklarend, eenvoudiger, moderner en vooral meer geïntegreerd zijn of met interfaces naar andere programma’s.
Het oerwoud van aanbiedingen ruimt op
Wat dit voor gevolgen zal hebben voor de klanten valt nog te bezien. “De jungle van aanbiedingen wordt dunner. Potentiële klanten zullen gemakkelijker kunnen kiezen omdat zij minder producten hoeven te controleren op hun geschiktheid en gebruik in hun eigen bedrijven”. Er zou echter ook snel een gebrek aan opties en alternatieven kunnen ontstaan als er nog maar een paar fabrikanten op de markt zijn, aldus de consultant. “Het probleem zal zich niet voordoen op de algemene markt van bedrijfssoftware, maar het aantal aanbiedingen voor marktniches zal afnemen. Op de lange termijn zullen er kleinere monopolies zijn.”
Fabrikanten kopen partners
Volgens Weber zullen met name systeemhuizen tot de verliezers van de disruptie behoren. Fabrikanten zullen geneigd zijn hun partners op te kopen om hun aanbod verticaal uit te breiden en aldus als volwaardige IT-dienstverleners te kunnen optreden. “Grote systeemhuizen verzetten zich hiertegen, fuseren, kopen elkaar uit om enige macht over hun leveranciers te behouden,” schat Weber, en voegt eraan toe dat vooral kleine systeemhuizen zullen verdwijnen als zij niet investeren in groei. “Maar de grote IT-systeemhuizen zullen ook meer met elkaar concurreren, en dan zijn er nog de fabrikanten die ook meer van de koek willen hebben,” voorspelt de algemeen directeur.
De cloud verandert de regels van het spel
De meeste producten op de markt hebben een goede diepte en breedte van functies, vindt Weber. Volgens hem is er echter een algemene tendens naar de cloud, of beter het SaaS-model, en daarmee naar een full-servicebenadering. “SAP is een uitstekend voorbeeld van de transformatie van een on-premise softwareleverancier naar een cloudprovider”, zegt Weber. Met de cloud biedt SAP steeds meer diensten rechtstreeks aan. Dit is een trend waar veel andere fabrikanten ook op zullen inspringen.
De cloud verandert de spelregels, zegt de softwareconsultant en motiveert deze stelling als volgt: “De nieuwe technologie brengt de fabrikanten zelf dichter bij de klanten. Dankzij de digitale nabijheid via het internet kunnen zij hun producten gemakkelijker verspreiden.