Apple wil pc-markt oprollen met nieuwe M1-chips

Apple heeft twee krachtige chipsystemen aangekondigd waarmee het bedrijf versneld afstand wil nemen van Intel-processoren. De chips zullen direct worden gebruikt in de vernieuwde MacBooks Pro, die ook zijn onthuld.

De M1 Pro en M1 Max, die maandag in een videostream werden onthuld, zijn sterk verbeterde versies van de M1-chip die Apple een jaar geleden onthulde. In de toekomst zullen ze de kern vormen van de nieuwe MacBook Pro-modellen.

De eerste editie van de M1 diende als Apple’s vervanger voor de microprocessors van chipgigant Intel in het instap- en middensegment van Macintosh-computers. Nu richt de iPhone-fabrikant zijn pijlen ook op de markt voor krachtige laptops met zijn eigen systemen. Dit zou moeten betekenen dat gebruikers die hoge eisen stellen aan de hardware – zoals ontwikkelaars, programmeurs, grafisch ontwerpers en filmmakers – niet langer zijn aangewezen op MacBooks met Intel-chips.

De oorspronkelijke M1-chip had in testrapporten al zeer positieve beoordelingen gekregen. Het toepassingsgebied was echter nog beperkt. Met de M1 Pro belooft Apple 70 procent betere processorprestaties (CPU) en twee keer zoveel grafische prestaties in vergelijking met de M1. De M1 Max, die nog krachtiger is dan de M1 Pro, heeft tien rekenkernen (acht prestatie- en twee efficiency-kernen), net als de Pro-variant. Met een verdubbelde geheugenbandbreedte en andere verbeteringen komen de grafische prestaties op vier keer zo hoog als die van de oorspronkelijke M1.

MacBooks met functietoetsen

Apple-baas Tim Cook presenteerde op het online-evenement ook twee volledig opnieuw ontworpen MacBooks, waarin de krachtige systemen moeten worden gebruikt: twee MacBook Pro met een schermdiagonaal van 14 en 16 inch. Met de nieuwe notebooks herziet Apple ontwerpbeslissingen die nog werden genomen in het tijdperk van designchef Jony Ive, die Apple twee jaar geleden verliet. Het toetsenbord heeft bijvoorbeeld niet langer het aanraakgevoelige Touchbar-bedieningselement, maar in plaats daarvan conventionele functietoetsen. Ook de MagSafe-voedingsaansluiting, een magnetische connector met snelsluiting om ongelukken door vallen te voorkomen, keert terug. Bovendien hadden de twee nieuwe modellen weer tal van poorten voor het aansluiten van randapparatuur en geheugenkaarten, die onder Ive stelselmatig waren geschrapt.

AirPods

Cook introduceerde op Apples tweede najaarsevenement dit jaar ook een nieuwe generatie van zijn draadloze hoofdtelefoons AirPods, die nu zijn voorzien van de meeste functies van de dure AirPods Pro. Alleen ambient noise cancellation blijft voorbehouden aan de Pro-modellen.

Competing Spotify

Tegelijkertijd lanceerde het bedrijf een aanval op streamingmarktleider Spotify met een nieuw Apple Music-abonnement voor €4,99 per maand dat alleen via Siri werkt. Dit is de helft van de prijs van het standaardabonnement. Terwijl het standaardabonnement op alle denkbare apparaten gebruikt kan worden, is de Siri-variant alleen te gebruiken met Apple-hardware zoals de iPhone, iPad of HomePod mini.