Windows Phone 7-smartphones komen in de herfst op de markt

Met een aantal hardwarepartners aan zijn zijde wil Microsoft de smartphonemarkt op zijn kop zetten. Hoewel een exacte releasedatum nog niet is meegedeeld, zullen het “Windows Phone 7”-besturingssysteem en tal van nieuwe toestellen “in het najaar” worden gelanceerd.

Smartphones op basis van Microsofts “Windows Phone 7”-besturingssysteem zullen in het najaar worden gelanceerd. Wat de hardwarevereisten betreft, heeft Microsoft de fabrikanten strenge specificaties opgelegd: zo moeten de toestellen beschikken over ten minste acht gigabyte flashgeheugen, een gestandaardiseerde schermresolutie (WVGA) en een capacitief multi-touch scherm. Een GPS-ontvanger, versnellings- en helderheidssensor, kompas en een camera met ten minste vijf megapixels en flitser behoorden ook tot de standaarduitrusting.

Microsoft werkt samen met tal van partners. In de sector mobiele telefonie gaat het onder meer om ondernemingen als AT&T, Deutsche Telekom, Orange, Sprint, Telecom Italia, Telefonica, Telstra, T-Mobile USA, Verizon Wireless en Vodafone. Onder de toestelfabrikanten zijn Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba en Qualcomm tot nu toe op de Windows Phone 7-bandwagon gesprongen.

Geen app-collectie

Microsoft wil met dit besturingssysteem geen app-collectie op de markt brengen, zo blijkt uit een kleine zijdelingse klap in de richting van Apple in een aankondiging. Windows Phone 7 zal in plaats daarvan netjes gesorteerd zijn in thematisch gegroepeerde gebieden genaamd “hubs”. Gebruikers zullen de volgende gebundelde hubs aantreffen op toekomstige Windows Phone 7-smartphones:

  • Contacten: Adressen, e-mails, afspraken, sms-functies, alsook statusupdates en activiteiten van sociale netwerken, zoals van de Facebook-verbinding, kunnen hier worden gevonden. Bovendien kunnen berichten rechtstreeks op het Windows Live-platform of op de eigen Facebook-pagina worden geplaatst.
  • Foto’s: Afbeeldingsbestanden worden in deze hub georganiseerd. Via een verbinding met de PC via het Internet kan de volledige foto- en videocollectie op de thuis-PC vanaf dit segment worden geraadpleegd.
  • Games: Windows Phone 7 biedt Xbox Live-integratie, waaronder ook smartphone-compatibele games.
  • Muziek en video’s: Gebruikers hebben online toegang tot hun muziek-, video- en mediabestanden via het geïntegreerde entertainmentportaal “Zune”. Een belangrijk aandachtspunt van het smartphone-besturingssysteem is de interactie tussen Windows Phone 7, de thuis-pc, het internet en mobiele dienstenaanbiedingen. Met behulp van de Zune software wordt automatisch een verbinding tot stand gebracht tussen Windows Phone 7 en de PC via W-LAN. Deze hub biedt ook toegang tot het online muziekaanbod en heeft een radio-ontvanger.
  • Marktplaats: de app-winkel van Apple doet zijn groeten – in de hub “Marktplaats” kan de gebruiker verschillende apps bekijken, testen, downloaden en kopen.
  • Office: in dit themagebied kan de gebruiker met mobiele Office-toepassingen werken. Onder andere de Office-apps Organiser, Agenda, One Note en Herinneringsfuncties zijn beschikbaar. Office-documenten kunnen vanuit deze hub worden bewerkt. Daarnaast omvat de Office Hub ook Sharepoint en Outlook e-mail. De gebruiker heeft ook toegang tot webgebaseerde e-mail- en agendafuncties van Windows Live, Gmail en andere providers, evenals tot gehoste Exchange-accounts.