Hoe maak je je computer schoon, van monitor tot toetsenbord

Hier zijn zes tips om je computer beter schoon te maken zonder dure producten te kopen en de levensduur van je apparaat te verlengen

Hackers zijn de eerste vijand van computers, maar stof is zeker de tweede. Vuil nestelt zich ongelooflijk snel op onze pc’s en kan zelfs leiden tot schade aan hardware en allergieën.

Het schoonhouden van uw computer is een van de eerste taken om een lange levensduur van uw apparaat te garanderen. Stof kan verschillende PC-componenten aantasten. Vuil dat zich onder het toetsenbord ophoopt, kan bijvoorbeeld bepaalde toetsen ruïneren, die dan moeten worden vervangen of niet meer werken. Te veel stof kan de ventilator beschadigen en zo de levensduur van de computer in gevaar brengen, maar kan ook kleine beschadigingen aan het scherm veroorzaken. Hier leest u hoe u elk onderdeel van uw computer effectief schoonmaakt, van het scherm tot het toetsenbord

Het scherm schoonmaken

Om stof van het scherm te verwijderen, gebruiken mensen vaak ruwe handdoeken of papieren handdoeken. Niets is minder waar, want deze riskeren niet alleen krassen op het scherm, maar laten ook pluisjes achter die eruit vallen en zich onder het toetsenbord nestelen. Op lange termijn kan dit schade veroorzaken aan de toetsen en het touchpad. Wij raden u daarom aan alleen microvezeldoekjes te gebruiken om uw computerscherm schoon te maken. Ze laten geen sporen na en er komen geen pluisjes op het toetsenbord. Nog belangrijker, ze veroorzaken geen krassen op het scherm.

Verboden chemicaliën

Het reinigen van uw pc met chemicaliën is altijd af te raden. Alcohol, ammoniak of aceton kunnen het toestel en vooral de plastic onderdelen beschadigen. Chemicaliën verwijderen ook de verf van de toetsen en kunnen de schermen beschadigen, vooral die met een antireflectiecoating. De perfecte computer schoonmaakvloeistof kan thuis worden gemaakt. Alles wat je nodig hebt is wat water en witte azijn. Meng deze twee producten in gelijke delen in een glas en maak de doek licht vochtig voordat u uw PC schoonmaakt. Doordrenk het doekje niet, maar maak het alleen vochtig.

Geen krassen

Tandpasta kan perfect zijn om van een paar te veel krassen af te komen. Natuurlijk zijn er een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Wij vermijden het gebruik van te veel product op een enkele kras en gebruiken geen tandpasta met deeltjes of witmakers die het apparaat juist kunnen beschadigen in plaats van het te helpen herstellen. We brengen de tandpasta rechtstreeks op de kras aan en vegen hem dan af met een microvezeldoek. En dat is het.

Goededag stof

Om stof, haren en vuil te verwijderen, gaat er niets boven een haardroger. Met dit systeem kunt u het toetsenbord, de ventilatoronderdelen en, als u goed bent in het openen van uw computer, ook de verschillende interne onderdelen reinigen. Ook hier zijn twee tips van essentieel belang. Gebruik alleen koude lucht en vermijd blazen op de computer op maximaal vermogen.

Hard vuil

Om stof weg te blazen van moeilijk bereikbare plaatsen kunt u een lege injectiespuit of een klassieke blazer gebruiken. Als we stofzuigers met speciale mondstukken hebben, kunnen we die gebruiken. Houd het vermogen altijd op een gemiddeld laag niveau om schade te voorkomen.

Het toetsenbord en de muis schoonmaken

Hoe maakt u vuil onder het toetsenbord of in de muissleuven schoon? Niets is eenvoudiger. We nemen opnieuw het product van witte azijn en water dat we thuis hebben gemaakt en maken een klein microvezeldoekje nat. Dan nemen we een mes en omwikkelen het met de doek. Met de punt van het mes gaan we tussen de gleuven van de muis en de toetsen. Op deze manier maken we zelfs de meest verborgen hoekjes van onze computer schoon.