Als kind wilden sommigen astronaut worden, anderen arts of advocaat, en weer anderen radiopresentator. Vandaag is althans die laatste droom veel concreter geworden dankzij de komst van podcasting. Met de mogelijkheden die het web biedt, kan vrijwel iedereen zijn eigen podcast maken, die hij kan uploaden naar speciale platforms om te beluisteren wanneer hij maar wil. En waar we ook zijn. Dit formaat, dat typisch serieel van aard is, brengt een revolutie teweeg in de manier waarop we informatie en entertainment aanbieden, en bestrijkt een groot aantal thema’s en onderwerpen.
Omwille van het gebruiksgemak en de groeiende belangstelling van het publiek, gaan we samen ontdekken hoe je een podcast maakt. In het bijzonder zullen we kijken naar de belangrijkste platforms die voor dit doel nuttig zijn, samen met wat advies over hoe u uw ideeën het best op een zo groot mogelijk publiek kunt overbrengen. Podcasting is immers veel minder druk en concurrerend dan bloggen, waardoor dit het perfecte moment is om te beginnen.
Hoe maak je een podcast
Het maken, verspreiden en promoten van een podcast online is relatief eenvoudig. We kunnen het in minder dan tien minuten online publiceren, en alles wat we nodig hebben is onze stem, opnameapparatuur en internettoegang, en niet te vergeten een interessant onderwerp om over te praten. Hoe je een succesvolle podcast maakt die echt aanslaat bij een veeleisend publiek is een ander verhaal. Natuurlijk bestaat er geen toverstokje dat ons kan vertellen hoe we een podcast kunnen beginnen en er een van de populairste shows in dit bijzondere vloeiende formaat van kunnen maken, maar we kunnen toch een paar richtlijnen volgen om ons voor te bereiden op een sector die steeds intrigerender wordt.
U zult nu dus wel begrepen hebben dat het eerste wat we moeten doen, zelfs voordat we beginnen met opnemen!, is een onderwerp kiezen waarin we onszelf als experts beschouwen of waar we bijzonder gepassioneerd over zijn. Vervolgens maken wij een schema of structuur om de te bespreken en te promoten onderwerpen te noteren. Als u op zoek bent naar inspiratie, zou het een goed idee zijn Google Trends te raadplegen, een gratis instrument dat nuttig is om te begrijpen naar welke onderwerpen het meest wordt gezocht door gebruikers op de beroemde zoekmachine. In dit stadium kunnen we ook luisteren naar enkele van de populairste podcasts van het moment om te zien welke stijl en soort inhoud het grootste publiek aanspreekt.
Nadat we het gebied hebben gekozen waarin we geïnteresseerd zijn, bepalen we de duur van onze podcast en maken we een soort redactionele kalender: alleen op die manier weten onze luisteraars wanneer er een nieuwe aflevering beschikbaar zal zijn om te beluisteren en te downloaden. Op dit punt moeten we beslissen of we onze stem willen laten horen op een live podcast, waar we interactie kunnen hebben met het publiek, of dat we de voorkeur geven aan opnames; in ieder geval is het heel belangrijk om een schema op te stellen om ongemakkelijke pauzes tot een minimum te beperken.
Hoewel moderne smartphones meer dan genoeg zijn om een podcast op te nemen, kan de sprong voorwaarts ook worden gemaakt met professionele apparatuur. Om te beginnen een hoofdtelefoon met een ruisonderdrukkende microfoon om zeker te zijn van een onberispelijk geluid zonder achtergrondlawaai. Natuurlijk speelt ook onze stem een hoofdrol: laten we dus proberen in een rustig tempo te spreken waaruit de passie voor het onderwerp blijkt, een minimaal script te volgen en de luisteraars te bedanken dat ze deel uitmaken van ons programma.
Als we de podcast naar onze eigen website willen uploaden, kunnen we nadenken over het gebruik van platforms zoals Spotify of iTunes om de podcast te promoten en ons publiek uit te breiden. Als we daarentegen geen website hebben, moeten we goed opletten welk platform we gebruiken om onze inhoud te uploaden, en de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.
Een RSS-feed voor podcasts maken
Voeg de gekopieerde URL in in het veld “Burn a feed right this instant”, vink de optie “I am a podcaster” aan, en klik op “Next”. Wij kunnen naar wens een naam en adres aan onze feed koppelen, met respectievelijk de velden “Titel feed” en “Adres feed2”. Het enige wat we nu nog moeten doen is de URL van de RSS feed die we zojuist hebben gemaakt noteren om een podcast te uploaden naar Spotify en iTunes of om er een te importeren op de Spreaker kusten.
Hoe maak je een podcast op Spotify
Nu we onze RSS feed hebben gemaakt, kunnen we kijken hoe we een podcast op Spotify kunnen maken. De bekende muziekstreamingdienst heeft dit hulpmiddel nodig om podcastinginhoud te verspreiden. Om te beginnen gaat u naar de officiële Spotify voor Podcasters website, klikt u op de knop “Aanmelden”, voert u uw accountgegevens in de velden “E-mailadres of gebruikersnaam en wachtwoord” in en klikt u op de knop “Aanmelden”. Als we nog geen Spotify account hebben, kunnen we die gemakkelijk aanmaken door de “Subscribe to Spotify” optie te selecteren. Nadat we ons hebben aangemeld bij Spotify voor Podcasters, selecteren we onmiddellijk de optie “Voeg uw podcast toe” en vervolgens de optie “Aan de slag”. Nu kunnen we de RSS-link van onze podcast invoeren in het veld “Link naar RSS-feed” en op de knop “Volgende” klikken.
Na deze stappen moeten we klikken op de optie “Een code verzenden” om een 8-cijferige code te ontvangen op het e-mailadres dat we hebben gekoppeld aan de RSS-link van onze podcast. Vervolgens openen we onze e-mail inbox en kopiëren we de code in de e-mail die Spotify stuurt, voeren die in het veld “Verificatiecode” in en klikken op “Volgende”. Op het nieuwe scherm moeten we nu alle informatie over onze podcast invoeren, d.w.z. het land waarin we geïnteresseerd zijn, via het drop-down menu “Waar wordt uw podcast gemaakt?”, de taal “Selecteer taal”, het platform dat gebruikt werd om de podcast te uploaden, en de categorie, via het drop-down menu “Selecteer categorie”. Klik dan op “Volgende” en tenslotte op de knop “Verzenden” om uw podcast definitief in te dienen. Het wachten is op de goedkeuring voordat de podcast binnen enkele uren wordt geüpload naar de Spotify-catalogus.
Hoe maak je een podcast in iTunes
Net als bij Spotify is het niet mogelijk om een podcast te uploaden naar iTunes zonder een RSS-feed aan te maken. Om te beginnen ga je naar het officiële iTunes Connect-portaal, meld je je aan met je Apple ID en bijbehorend wachtwoord en klik je op het tabblad “Podcasts Connect”. Voer vervolgens de URL van de RSS-feed van de podcast in het veld “URL” in en klik op de knop “Valideren”.
Wanneer onder “Status” “Klaar voor indiening” verschijnt, klikt u op “Indienen”. Het duurt ongeveer twee dagen voordat Apple de podcast goedkeurt voor publicatie: we ontvangen een bevestigingsmail op ons adres of we kunnen in het gedeelte “Podcasts Connect” linksboven op de optie “Mijn podcasts” klikken om de status van elke ingediende podcast te controleren.
Hoe maak je een podcast met GarageBand
Voor degenen die het niet kennen: GarageBand is een professioneel programma dat door Apple is gemaakt en vooraf op de Mac-computers van Apple is geïnstalleerd. Het is in de eerste plaats ontworpen voor muziekproductie, maar kan met enig gemak ook voor podcasting worden gebruikt. Dus hoe maak je een podcast met dit programma uit Cupertino? Na het opstarten van het programma kiest u de optie “Stem” en klikt u op de knop “Kiezen” om toegang te krijgen tot de editor van de software. Op het nieuwe scherm vinden we het vakje “Opname-instellingen” en zorgen we ervoor dat de microfoon die we willen gebruiken voor het opnemen van onze inhoud is geselecteerd naast “Invoer”.
Klik in het gedeelte “Bibliotheek” op de optie “Stem” om een van de beschikbare stemtonen in te stellen, variërend van “Fuzz vocal”, “Narration vocal”, “Natural vocal”, “Bright vocal” enzovoort, en kies of u al dan niet effecten op onze toon wilt toepassen, waarbij “Diepere vocal”, “Delay vocal”, “Robot vocal”, “Megaphone vocal” en “Monster vocal” de populairste opties zijn.
Als de microfoon eenmaal is ingesteld en de instellingen zijn aangepast, kunnen we beginnen met opnemen met de knop “Opnemen”, herkenbaar aan het rode ronde pictogram, dat volledig of tijdelijk kan worden gestopt met de vierkante knop “Stoppen”. Om de podcast op uw computer op te slaan, kiest u “Delen” in de menubalk bovenaan het scherm en selecteert u “Podcast exporteren naar schijf”. In het nieuwe scherm kiezen we het audio formaat dat we willen gebruiken uit AAC, MP3, AIFF en WAVE, stellen we de kwaliteit van het bestand in met behulp van het “Kwaliteit” drop-down menu en voeren we de naam van onze podcast in het “Opslaan als” veld. Kies tenslotte de opslagmap en klik op de knop “Exporteren” om uw podcast op te slaan.