Meldplatform voor tips over belastingfraude van start

In het zuidwesten van de republiek kunnen nu ook anonieme tips over belastingfraude online worden gegeven. Dit moet de vervolging van belastingfraudeurs verbeteren en leiden tot meer belastingrechtvaardigheid. Dit stuitte echter op kritiek van federale politici.

In de jacht op belastingfraudeurs vertrouwt de belastingdienst in Baden-Württemberg nu ook op onlinetips van het publiek. Een overeenkomstig meldingsplatform moet klokkenluiders “een veilig en anoniem communicatiekanaal” bieden om schendingen te melden, zo heeft het ministerie van Financiën in Stuttgart aangekondigd. Het is het eerste portaal in zijn soort in Duitsland. Verschillende media hadden hierover bericht.

“Op deze manier kunnen we belastingfraude beter vervolgen en zorgen voor meer belastingrechtvaardigheid,” zei staatsminister van Financiën Danyal Bayaz (Groenen). “Wij bevorderen ook de digitalisering en maken een vlotte communicatie tussen de belastingdienst en de burgers mogelijk.” Tot nu toe accepteerde de belastingdienst anonieme meldingen per telefoon, schriftelijk of persoonlijk.

Volgens het ministerie van Financiën ontbrak vaak essentiële informatie, en was navraag vaak niet mogelijk vanwege de anonimiteit. Het nieuwe platform moet daar verandering in brengen – “digitaal, veilig en toch anoniem”.

Kritiek van federale politici

Het extra aanbod wordt echter scherp bekritiseerd door federale politici: “Dit portaal laat ons zien wat er dreigt te gebeuren als de Groenen hun morele ideeën boven de wet stellen en in overheidsmaatregelen gieten en de CDU daar niets tegen doet”, zei Wolfgang Kubicki, de federale voorzitter van de FDP, tegen het dagblad “Bild”.

De vice-voorzitter van de FDP-parlementaire fractie in de Bondsdag en voorzitter van de deelstaatvereniging van Baden-Württemberg, Michael Theurer, sprak volgens “Bild” van een “geheel nieuwe dimensie van het aan de kaak stellen”. Bovendien, zei hij, “verandert dit soort blokkeringsmentaliteit onze samenleving ten kwade.” Carsten Linnemann (CDU), plaatsvervangend fractievoorzitter van de CDU/CSU, zei dat het rampzalig zou zijn “als een Groene minister van Financiën zoiets in het hele land zou doorvoeren”.