Chrome, Tab Groups, de functie waar iedereen op heeft gewacht

Chrome voegt een tool toe om alle open tabbladen te groeperen en ruimte te besparen voor gebruikers. Zo werkt het

Na vele verzoeken van gebruikers over de hele wereld, staat Google op het punt om een zeer nuttige functie in Chrome te introduceren: tabbladgroepering. Helaas gebeurt dit echter op de slechtst mogelijke en misschien wel minst nuttige manier.

De verandering is opgenomen in versie 81 van Chrome, maar hoewel het er aanvankelijk op leek dat Google het officieel voor iedereen wilde maken, is dat in werkelijkheid niet zo: het zit nog in de experimenten (en we zullen zo zien dat het daar nog wel even kan blijven) en om het te activeren moet in de adresbalk van Chrome de string chrome://flags/#tab-groups worden geschreven en vervolgens moet op Enabled worden geklikt en de browser opnieuw worden gestart. Vanaf nu kunnen we beginnen met het groeperen van de tabbladen van open vensters, maar met enkele zeer grote beperkingen. Zo werkt het.

Hoe tabbladen groeperen in Chrome

Een tabbladgroep maken in Chrome 81 is helemaal niet intuïtief: we moeten met de rechtermuisknop op een bestaand tabblad klikken en vervolgens kiezen voor “Toevoegen aan een nieuwe groep”. Er opent zich een klein venster waarin we de naam van de groep kunnen invoeren en een kleur kunnen kiezen. Zodra dit is gebeurd, wordt de groep gecreëerd en verschijnt de gekozen naam in plaats van het tabblad, in de gekozen kleur. Er zijn nu twee manieren om tabbladen aan een groep toe te voegen. Het eerste is te klikken op de groep en te kiezen voor “Nieuw tabblad in groep”: een leeg venster wordt geopend, reeds ingevoegd in de groep, en we kunnen dan het adres kiezen om naar te navigeren. Of we kunnen met de rechtermuisknop op een al geopend tabblad klikken en “Aan bestaande groep toevoegen” kiezen en vervolgens een van de groepen kiezen die we hebben gemaakt.

Tabgroepen in Chrome: wat is er mis

In beide gevallen krijgen we hetzelfde resultaat: in plaats van ruimte te besparen, hebben we nog meer ruimte verspild omdat de tabbladen zijn gegroepeerd, maar ze staan allemaal naast elkaar en zijn niet in een boomstructuur geplaatst, wat ons enkele nuttige centimeters op het scherm zou besparen. Het enige nuttige aan tabbladgroepen die op deze manier zijn gemaakt, is dat we door de naam van de groep naar rechts of links te slepen alle tabbladen die bij die groep horen, kunnen verplaatsen.

Als Google een idee wilde krijgen van hoe tabbladgroepen moeten werken, had het volstaan om te onthouden wat concurrent Opera in 2012 deed: om een groep tabbladen te maken, hoefde je alleen maar het ene tabblad op het andere te leggen en er verscheen onmiddellijk een klein pijltje rechts van de gegroepeerde tabbladen, zodat je ze allemaal kon weergeven en vervolgens weer kon groeperen. Met één klik. Of, zonder zelfs maar te klikken, kunt u de muis boven de groep plaatsen om alle miniaturen van de gegroepeerde tabbladen te zien verschijnen. Vandaag gebruikt Opera, dat nu gebaseerd is op Chromium-code, een nieuwe methode, ‘Workspaces’ genaamd, die minder onmiddellijk is, maar in elk geval lichtjaren vooruit ligt op wat Chrome vandaag biedt.