Hoe voorkom je dat apps je Android-smartphone overnemen

De bedreigingen zitten meestal in apps die zijn gedownload van andere digitale markten dan de Play Store. Hier is hoe je jezelf kunt verdedigen

Google heeft altijd geprobeerd om de veiligheid van zijn mobiele besturingssysteem te verbeteren. Android O, de nieuwste versie van het groene stipje, heeft nieuwe tools om malware en virussen te bestrijden. Desondanks blijft het OS van Mountain View het doelwit van cybercriminelen.

De bedreigingen zitten meestal in apps die zijn gedownload van andere digitale markten dan de Play Store.

Hoewel hackers er herhaaldelijk in zijn geslaagd om zelfs binnen de officiële Android-winkel malware te infiltreren. Een kwaadaardige app vormt, afhankelijk van het type malware dat wordt gehost, een risico voor gebruikersgegevens. Het gevaarlijkst zijn degenen die de controle over de smartphone weten te krijgen. Het kwaadaardige programma krijgt in deze gevallen beheerdersrechten. Met andere woorden, nadat de geïnfecteerde app het apparaat in handen heeft gekregen, kan hij elk commando uitvoeren. Het kan bijvoorbeeld andere malware en virussen installeren.

Een app die erin slaagt de controle over uw smartphone over te nemen, is moeilijk te verwijderen. En dat niet alleen. De malware verbergt de app voor de ogen van de slachtoffers, die praktisch niet weten dat ze besmet zijn. Voorkomen dat kwaadaardige apps de boel overnemen is dus erg belangrijk.

Hoe blokkeer je de toegang tot beheerdersrechten

Laten we beginnen met uit te leggen hoe de kwaadaardige app werkt. Eenmaal gedownload, is het eerste wat het doet het slachtoffers om toestemming vragen om beheerdersrechten te verkrijgen. Als de gebruiker weigert, blijft de app het bericht op gezette tijden op smartphones tonen, met als doel het slachtoffer zover te krijgen dat hij toestemming geeft. Als dat gebeurt, krijgt het virus controle over de telefoon.

Maar niet alles is verloren. Om de kwaadaardige software te verwijderen, moet u eerst de beheerdersrechten van de app intrekken. Om dit te doen, ga naar de Android instellingen en dan naar ‘Beveiliging’. Klik dan op “Apparaatbeheerders” en annuleer de toestemming van de malware. Vervolgens kunt u de app in kwestie verwijderen.

Zoals gezegd, is de app niet altijd zichtbaar of gemakkelijk te deactiveren. In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om de veilige modus te gebruiken om van de malware af te komen.

Hoe bescherm je jezelf tegen kwaadaardige apps

In het algemeen is het het beste om de installatie van kwaadaardige apps te voorkomen. Het is daarom heel belangrijk dat u alleen de Play Store gebruikt en geen Android-apps downloadt van onbekende bronnen. De reden is eenvoudig: omdat ze niet worden gecontroleerd, is de kans groot dat de apps malware bevatten

Wees altijd goed na over recensies voordat u een app installeert. De meningen van andere gebruikers kunnen u helpen om kwaadaardige software te vermijden.

Ook moet u uw smartphone altijd up-to-date houden, net als de apps die u hebt geïnstalleerd. Bedrijven en ontwikkelaars brengen ook vaak updates uit om bugs en kwetsbaarheden te verhelpen voordat ze door hackers worden ontdekt.