Hoe verander je de standaard apps op Android

Het gebeurt vaak als je een Android telefoon koopt dat je niet te veel nadenkt over een keuze, zoals de standaard app. Maar dat is eenvoudig te verhelpen als u weet hoe

Bij de aanschaf van een Android-smartphone moet u vooraf een aantal instellingen en configuraties uitvoeren. Het is een relatief korte periode, die voor sommigen vervelend en voor anderen opwindend kan zijn, waarin de nieuwe telefoon instructies van ons aanneemt over hoe we bepaalde parameters moeten aanpassen en hoe we ons in bepaalde situaties moeten gedragen.

Het openen van een generiek bestand waarvoor een aantal soortgelijke apps zijn geïnstalleerd, is een van de gevallen waarin de Android-smartphone ons vraagt en vraagt hoe we ons bij die gelegenheid en in andere die zich in de toekomst zullen voordoen, moeten gedragen. Het venster dat op het scherm verschijnt is iedereen bekend, en in het kort vraagt het welke toepassing standaard gebruikt moet worden om dat bestand of die onbekende link te openen. Tot nu toe, geen probleem. Behalve dat ons besluit, als het onbewust is, een hoop verwarring kan veroorzaken. Dit is het geval wanneer u zonder het te weten tikt op ‘Altijd openen met…’ en uiteindelijk de verkeerde standaardapplicatie aan dat specifieke bestand toewijst (bv. een PDF). Vanaf dat moment zal uw Android-smartphone altijd die app gebruiken om dat type bestand te openen, zonder de vraag ooit nog te stellen.

Verander standaard apps op Android

Het verhelpen van deze fout, die vaak het gevolg is van triviale afleiding, is eigenlijk heel eenvoudig, maar u moet weten welk onderdeel van Android u moet vragen. Als u bijvoorbeeld uw standaardwebbrowser wilt wijzigen van Google Chrome in een andere, volgt u het pad Settings > Apps & Notifications > Show All Apps om Chrome in de lijst te vinden.

Zoek per ongeluk de standaardapp, in ons voorbeeld Google Chrome, tik erop en vouw het menu Geavanceerd uit. Zodra u dit hebt gedaan, selecteert u Zoek app om het scherm te krijgen waarin u de nieuwe app kunt selecteren die u als standaard wilt instellen, bijvoorbeeld Microsoft Edge of Mozilla Firefox. Het proces kan voor elke app worden herhaald en zo vaak als u wilt om uw vorige keuze te herhalen.

Er is een tweede manier die in sommige opzichten nog handiger is dan de vorige, al was het maar omdat deze een overzicht biedt van alle apps die standaard zijn ingesteld en u in staat stelt om afzonderlijke keuzes heel snel te wijzigen. Het pad dat u moet volgen is Instellingen > Apps & meldingen > Standaard-apps, waarin alle apps worden weergegeven die standaard zijn ingesteld voor verschillende bestandstypen en activiteitstypen.

“Slechts eenmaal” of “Altijd”?

Het probleem komt, triviaal gezien, voort uit de verkeerde keuze die wordt gemaakt wanneer u voor het eerst een bepaald bestandstype opent, of in het geval van browsers wanneer u een koppeling naar een website wilt openen. In dat geval verschijnt er een banner op het scherm met de vraag met welke app u verder wilt gaan.

Twee opties worden voorgesteld: “Slechts eenmaal”, waarmee u de geselecteerde app alleen bij die gelegenheid kunt vragen, terwijl bij volgende gelegenheden dezelfde banner verschijnt met dezelfde vraag; “Altijd” daarentegen maakt die keuze definitief, waardoor de bij die gelegenheid geselecteerde app de standaard wordt voor dat type bestand of inhoud. Zoals hierboven uiteengezet, is de keuze natuurlijk altijd omkeerbaar, ook al laat men u soms anders denken.