De menselijke factor blijft een belangrijke beveiligingslacune in het IT-landschap. De samenwerking tussen SoSafe en Dekra is bedoeld om de bewustwording van de werknemers te vergroten door middel van opleiding. Tot nu toe heeft de samenwerking betrekking op het Duitstalige gebied.
90 procent van alle aanvallen met malware vond in 2018 plaats via e-mail, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek van het Duitse federale bureau voor informatiebeveiliging (BSI). Bovendien passeert volgens de BSI-enquête ongeveer één op de tien e-mails technische hindernissen zoals spamfilters of firewalls. Volgens dit zijn werknemers nog steeds een deuropener voor hackers. Want zonder opgeleide medewerkers die verdachte berichten en gevaren herkennen, helpen zelfs goede beveiligingssystemen niet.
Een samenwerking tussen Dekra Akademie en SoSafe moet deze bron van fouten opdrogen. De twee organisaties bieden nu een veiligheids- en bewustmakingsprogramma aan voor Duitstalige landen. Het gezamenlijk aangeboden interactieve opleidingsplatform wordt rechtstreeks in het werkproces geïntegreerd. Werknemers worden bijvoorbeeld getraind door gesimuleerde phishing e-mails te ontvangen. Wanneer zij op de link of de bijlage in de mail klikken, krijgen zij rechtstreekse instructies over hoe zij frauduleuze berichten kunnen herkennen. Naast de phishing-simulaties brengen korte, interactieve e-learningeenheden belangrijke kennis over het onderwerp IT-beveiliging bij. Naast phishing komen in de modules onderwerpen aan bod als de omgang met wachtwoorden, sociale media en het DSGVO. De opleidingen dienen ook als bewijs van de wettelijk vereiste kwalificatie van werknemers.