Duitsers gebruiken steeds vaker spraakassistenten

Niet elke technologische verworvenheid stuit meteen op enthousiaste gebruikers. Spraakassistenten, bijvoorbeeld, worstelen nog steeds met hun bestaansreden. Volgens een recente studie van Bitkom heeft 39 procent van de Duitsers tot nu toe zijn toevlucht genomen tot de hulp van digitale assistenten.

Volgens een representatief onderzoek van de digitale vereniging Bitkom nemen twee op de vijf internetgebruikers (39 %) van tijd tot tijd hun toevlucht tot Alexa, Bixby, Cortana, Google Assistant, Magenta en Siri, ongeacht het apparaat. Voor het onderzoek werden in totaal 1.004 mensen in Duitsland ondervraagd.

Populairste functie onder spraakopdrachten is muziek afspelen.

Er zijn dus steeds meer gebruikers die een voorliefde hebben voor spraakassistenten. Meer dan een op de twee gebruikers (56%) doet dagelijks een beroep op spraakassistenten, en nog eens een derde (32%) meerdere keren per week.

Spraakopdrachten via smartphone

Twee derde van de gebruikers van spraakassistenten (66%) voert vaak of zeer vaak spraakopdrachten in via hun smartphone, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Tabletcomputers volgen op de tweede plaats, met twee op de vijf (41%) die vaak spraakbesturing gebruiken. Een kwart van de gebruikers (26%) roept regelmatig diensten op via slimme speakers zoals Amazon Echo, Google Home of Apple HomePod, en een op de vijf (21%) bedient zijn slimme tv vaak of zeer vaak met spraak. Spraakbesturing via een smartwatch of koptelefoon is tot nu toe nog niet erg wijdverbreid: zeven procent van de gebruikers van spraakassistenten doet dit in beide gevallen vaker.

“Alexa, speel mijn favoriete afspeellijst af”

De populairste functie onder spraakopdrachten is het afspelen van muziek op aanvraag. Acht van de tien gebruikers van de assistenten (79%) spelen muziek af of luisteren naar de radio met hun stem. Driekwart (74%) bedient huishoudelijke apparaten via Alexa, Siri & Co. huishoudelijke apparaten te besturen, zoals verlichting, verwarming of huishoudrobots. Ze gebruiken het ook graag om informatie op te vragen: Twee op vijf (40 %) vragen naar de vertrektijden van het openbaar vervoer of krijgen verkeersinformatie (38 %). Een goede derde (36 %) begint zoekopdrachten op het internet met de stem, drie op de tien blijven op de hoogte van de laatste sportuitslagen (31 %) of het weer (29 %). Een op de vijf (19 %) bestelt producten op het internet of belt een taxi met behulp van spraakassistenten. Zeventien procent laat zijn e-mails voorlezen door kunstmatige intelligentie, en slechts een enkeling (7 procent) dicteert zijn berichten met de stem.

“Intelligente spraakassistenten ontwikkelen zich snel en zijn in steeds meer apparaten beschikbaar – van fornuismutsen tot auto’s”, zegt Bitkom-expert dr. Sebastian Klöß. “In de toekomst zal het bedienen van een apparaat met je stem net zo natuurlijk zijn als het indrukken van een knop of het vegen over een display.”