Thales kaapt Gemalto weg bij Atos

Het Franse defensie- en ruimtevaartconcern Thales heeft de smartcardfabrikant Gemalto gekocht. Dit kwam als een verrassing. Vorige week nog had Gemalto een overnamebod van Atos afgeslagen.

Voor 4,8 miljard euro gaat het Nederlandse concern Gemalto nu naar Thales. Het Franse bedrijf heeft het oorspronkelijke bod van de IT-groep Atos met een half miljard overboden. Gemalto had het bod van Atos vorige week afgewezen met de opmerking dat het te laag was en dat het beter af was met zichzelf. Op zondag kondigden Thales en de Nederlanders de overname aan.

Gemalto is opgericht in 2006 en is ontstaan uit de fusie van Gemplus International en Axalto. De leverancier richt zich op chip- en magneetstripkaarten zoals SIM-kaarten voor mobiele telefoons, kredietkaarten, gezondheidskaarten en EC-kaarten en is wereldwijd actief.

IT-dienstverlener Atos, die jaren geleden de IT-dochter SIS van Siemens overnam, wilde met de overname van Gemalto een toonaangevend bedrijf voor cyberveiligheid en digitale diensten ontwikkelen. Hier komt nu niets van terecht. In plaats daarvan wil Gemalto zich nu ontwikkelen tot een onder de paraplu van Thales, zo kondigden de twee bazen Philippe Vallée (Gemalto) en Patrice Caine (Thales) aan.

Thales heeft zich de afgelopen drie jaar toegelegd op digitale technologieën. De groep heeft meer dan een miljard euro geïnvesteerd in connectiviteit, cyberbeveiliging, data-analyse en kunstmatige intelligentie – voornamelijk door de overname van Sysgo, Vormetric en Guavus.