Duitsers werken graag in teams

Niet iedereen is geschikt voor teamwerk. Terwijl werknemers in dit land liever samenwerken dan de Britten. Toch worden samenwerkingsoplossingen vooral in de VS gebruikt. Amerikanen lijken, in tegenstelling tot andere naties, van hun vrijheid te houden en zouden graag managers afschaffen.

Het werkmanagementbedrijf Wrike onderzocht in zijn “Happiness Index 2019” hoe gelukkig Duitse werknemers zijn in internationale vergelijking. Daartoe werden ongeveer 4.000 voltijdse werknemers uit Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS ondervraagd – onder meer over teamwork.

Terwijl de Duitsers voordelen zien in teamwork, zijn de andere naties in dit opzicht terughoudender: 82 procent van de Duitsers bevestigt stellingen als “Teamwork maakt mijn werk aangenamer” of “Teamwork verhoogt mijn productiviteit”. Frankrijk komt op de tweede plaats met 77 % voorstanders van teamwork, gevolgd door de VS (75 %) en Groot-Brittannië (67 %).

De Britten lijken “not amused” te zijn met teamwork. Hier is elke derde persoon er expliciet tegen. Werknemers zien het als een noodzakelijk kwaad of proberen het zo mogelijk helemaal te vermijden. Ter vergelijking: 24 procent van de respondenten in de VS, 23 procent in Frankrijk en slechts 18 procent in Duitsland heeft zo’n negatieve houding.

In Duitsland werken mensen graag samen, maar de Bondsrepubliek loopt achter als het gaat om samenwerking op afstand.

De geluksfactor

Zoals blijkt uit de Happiness Index, vermijden werknemers die zich “ongelukkig” voelen teamwerk. Bijna de tweede respondent (48%) in Duitsland die zichzelf als “ongelukkig” had bestempeld, zag geen bijzonder voordeel in teamwerk. Van de “meestal ongelukkigen” is bijna een derde (31 %) deze mening toegedaan. Ook de tegensteekproef onderstreept dit resultaat: 87 procent van de zeer tevreden en 83 procent van de overwegend tevreden deelnemers aan het onderzoek geven de samenwerking in teams topscores.

Samenwerkingsoplossing

Als wordt gevraagd naar het gebruik van samenwerkingstools, komt Duitsland als hekkensluiter uit de bus: slechts 19 procent zegt nog nooit te hebben samengewerkt met collega’s die in andere kantoren of in een thuiskantoor zitten. Ter vergelijking: slechts 12 procent van de Britten en 11 procent van elk van de VS en Fransen zeiden dit.

De populariteit van samenwerking op afstand is ook in Duitsland verhoudingsgewijs laag: slechts 25 procent van de ondervraagde Duitse burgers vindt “dat het geweldig werkt” – in de VS is dat meer dan twee keer zoveel (51 %). Ook Frankrijk (36 %) en Groot-Brittannië (30 %) liggen hier voor op Duitsland.

Samenwerkingsoplossingen bevorderen de samenwerking in dit land. Bijna een derde (31%) van de niet-gebruikers zei dat ze nog nooit met een collega op afstand hadden samengewerkt. Onder de gebruikers daarentegen is dit cijfer slechts zes procent. Gebruikers hebben dan ook een veel positievere houding ten opzichte van samenwerking op afstand: 33 procent vindt “dat het fantastisch werkt”, terwijl slechts 17 procent van de niet-gebruikers zo positief is.

Executives en managing directors gebruiken CWM-software bijna 100 procent van de tijd

Als men kijkt naar het totale aantal van alle deelnemers aan het onderzoek, wordt duidelijk dat samenwerkingssoftware wereldwijd een vaste plaats heeft veroverd: Meer dan één op twee (54%) maakt er momenteel gebruik van. Een nadere blik op de bedrijfsgrootte van de softwaregebruikers laat zien: Dergelijke oplossingen zijn het wijdst verbreid in bedrijven met 500 tot 1.000 werknemers, waar 68 procent van de respondenten ze gebruikt. Het gebruik van software neemt toe naarmate de verantwoordelijkheid van de werknemers toeneemt. Bijna alle ondervraagde CEO’s (95 %) maken dan ook gebruik van een dergelijke oplossing. Van het topmanagement (directie en bestuursleden) is 93 procent gebruiker. Ter vergelijking: onder degenen die net aan hun loopbaan beginnen, is dat iets minder dan een derde (30%).

Amerikanen zouden managers en Frankrijkvergaderingen afschaffen

Over managers gesproken: volgens de studie zouden Amerikanen in de VS hun dagelijkse werk het liefst zonder managers doen: Een op de vijf kan zonder. De Fransen, daarentegen, kunnen het best leven met managers. Anderzijds vindt meer dan een kwart van de respondenten uit Frankrijk vergaderingen en telefonische conferenties een doorn in het oog. In de algemene rangschikking scoren vergaderingen en conferentiegesprekken ook het slechtst. Een op de vier zou ze uit het dagelijkse leven willen bannen. Chats en berichtendiensten zijn duidelijk het populairst en zijn slechts voor negen van de 100 ondervraagden overbodig.