Overdracht via spraakcommando en betaling via irisscan

Elk mens heeft individuele kenmerken. In plaats van een handtekening, wachtwoord of PIN kunnen deze biometrische gegevens worden gebruikt om een geldtransactie te bevestigen. Bijna elke derde persoon zou zijn zaken doen via spraakopdrachten of een geldtransactie afronden met gebruikmaking van zijn vingerafdruk als authenticatie.

Siri, Alexa, Google en Co. hebben het zo gemaakt dat mensen elke dag tegen machines praten. Dit gemak blijft niet beperkt tot het slimme huis of spraakgestuurd zoeken – ongeveer één op de drie (34 %) ondervraagden van Bitkom kan zich ook voorstellen bankoverschrijvingen te doen via spraakopdrachten. 1.005 Duitse burgers van 16 jaar en ouder namen deel aan het onderzoek. “De stemassistent herkent de benodigde informatie en geeft deze direct door aan het overschrijvingsmasker”, legt Julian Grigo, Head of Digital Banking & Financial Services bij Bitkom, uit. Om veiligheidsredenen moet de gebruiker in een tweede stap toestemming geven voor de gesproken overdracht.

Drie procent heeft al geld overgemaakt met een gesproken instructie. Niettemin kan de meerderheid (57%) zich op dit moment niet voorstellen banktransacties te beheren met behulp van spraakinvoer. De belangstelling voor een dergelijk financieel beheer is niet alleen bij de jongere generatie aanwezig. Ook al is de acceptatie het hoogst onder 16- tot 29-jarigen. In deze leeftijdsgroep is 39 procent bereid om geld over te maken via spraakopdrachten. Onder de 30- tot 49-jarigen is dat één op drie (34 %) en van de 50- tot 64-jarigen zou 40 % het weer doen. Zelfs een kwart van de 65-plus generatie kan zich voorstellen digitale spraakassistenten te gebruiken voor transfers.

Betalingen met irisscan

De hang naar meer gemak zet zich ook voort aan de kassa: wie hier cashloos betaalt, moet zijn geldoverdracht meestal met pincode of handtekening bevestigen. Toch zou 86 procent van de ondervraagden openstaan voor autorisatie via vingerafdruk – vorig jaar was dat nog 80 procent. Bijna een op de twee (45%) is bereid zijn iris te laten scannen om betaaltransacties te autoriseren (2018: 38%).

Daarnaast kan een derde (32 %) zich voorstellen dat hun eigen stemprofiel als beveiliging wordt gebruikt. Drie op de tien (28%) zouden betalingen authenticeren via gezichtsherkenning. Het idee om betalingen toe te staan via de eigen hartslag is echter nog niet populair. Slechts vijf procent van de respondenten zou geen van deze maatregelen willen gebruiken.

“Biometrische methoden zijn handig en veilig voor gebruikers. In tegenstelling tot wachtwoorden raken unieke fysieke kenmerken niet kwijt of worden ze niet vergeten,” vindt Susanne Dehmel, lid van de Bitkom-directie.