Consumenten eisen technologie die geschikt is voor dagelijks gebruik

Geschiktheid voor dagelijks gebruik en eenvoud – dat zijn de postulaten van technologie-savvy volwassenen van vandaag. Dit is de conclusie van een studie van het Zukunftsinstitut, waarin wordt gekeken naar de zogenaamde “Generatie Lohas” (Lifestyle of Health and Sustainability). De studie gaat in op de vragen: Hoe zien de doelgroepen in onze sterk geïndividualiseerde samenleving eruit? Wat zijn de belangrijkste trends? Hoe werkt consumptie in de toekomst?

Voor 80 procent van de ondervraagde 25- tot 49-jarigen is mobiele, digitale technologie een centraal onderdeel van hun leven. 92 procent eist echter ook dagelijkse bruikbaarheid en eenvoud van technologie. Bovendien moeten de toestellen zowel in de professionele als in de privé-omgeving bruikbaar zijn. Wie vindt het immers leuk om twee mobiele telefoons te gebruiken, adressen twee keer op te slaan en twee agenda’s bij te houden?

Als fabrikanten of detailhandelaars erin slagen duidelijk te maken “dat technologische innovaties helpen om het dagelijks leven aan te kunnen en/of het levensplezier te vergroten, worden ze zeer interessant voor de Loha’s”, zo ontdekten de makers van het onderzoek. De iPod wordt als positief voorbeeld genoemd. Het Zukunftsinstitut ziet daarin tal van postulaten van de Lohas gerealiseerd.

Zo wil deze gebruikersgroep bij de toenemende mobiliteit een “anker van genot en focus” bij de hand hebben. Bovendien beantwoordt de iPod ook aan het verlangen naar een zo groot mogelijke zelfcontrole en individualisering. Het muziekaanbod van de iTunes-shop biedt een “wereldarchief van muziek tegen redelijke prijzen, in goede kwaliteit”. Het feit dat het apparaat een technologische en strategische doorbraak was, speelt een rol voor de Lohas-generatie. Aangezien er geen geluidsdrager of andere media voor nodig zijn, is een hoge gemaksfactor gegarandeerd. De batterijoplossing is ook een voorbeeld van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Niet te vergeten zijn ook de normen die het toestel heeft gesteld op het gebied van design.

Technologie, zo luidt de conclusie van de studie, mag niet leiden tot ergernis en tijdverlies, innovaties moeten voldoen aan de eisen van alledag, dan zullen zij ook door kritische consumenten met veel energie worden aanvaard. Technologie moet dus aanwezig zijn in het dagelijks leven, maar heerst bijna onzichtbaar. Het wordt een goede vriend om de evenwichtsoefening tussen werk, gezin, vrienden en vrije tijd onder de knie te krijgen.

De studie werd uitgevoerd in opdracht van Nokia en kan per e-mail worden aangevraagd. Het mailadres is: [email protected].