NFS

Een netwerkbestandssysteem (NFS) is een client / servertoepassing waarmee gebruikers toegang hebben tot gedeelde bestanden die zijn opgeslagen op computers binnen hetzelfde netwerk. NFS is oorspronkelijk ontwikkeld door Sun Microsystems in 1984 als een intern systeem voor het delen van bestanden. Hoewel de eerste versie nooit openbaar is gemaakt, zijn latere openbare releases op grote schaal gebruikt. NFS-standaarden worden momenteel beheerd door de Internet Engineering Task Force (IETF).

Over het algemeen geniet NFS de voorkeur als een goedkoop alternatief dat gebruikmaakt van reeds beschikbare infrastructuurbronnen. Het maakt gecentraliseerd beheer mogelijk, zodat elke geautoriseerde gebruiker toegang heeft tot externe bestanden alsof ze lokaal op de eigen harde schijf van de gebruiker zijn opgeslagen. Een nadeel is echter dat het is gebaseerd op Remote Procedure Calls (RPC’s), die inherente beveiligingsrisico’s hebben.

Versies van NFS

Sinds de oorspronkelijke versie in 1984 werd gelanceerd, zijn er talloze versies van NFS die door alle soorten ondernemingen zijn overgenomen:

  • NFSv2: De eerste openbare versie van NFS uitgebracht in 1989. Het gebruikte uitsluitend User Datagram Protocol (UDP) en had beperkte gegevenstoegang en overdrachtsmogelijkheden. Deze versie is inmiddels achterhaald.
  • NFSv3: Uitgebracht in 1995, breidde de bestandsoffsets van versie 2 uit om een ​​grotere hoeveelheid gegevens sneller te kunnen verwerken. Het heeft ook het Transmission Control Protocol (TCP) als transportoptie toegevoegd. Ondanks latere updates is NSFv3 tegenwoordig de meest gebruikte versie van NFS.
  • NSFv4: Uitgebracht in 2003 als een stateful (in tegenstelling tot stateless) bestandssysteem voor betere prestaties en beveiliging. Het was de eerste versie ontwikkeld door IETF, met versies 4.1 en 4.2 gepubliceerd met een paar extra functies en relatief kleine updates.

NEXT
NFV Netwerkfuncties Virtualisatie