Schijfbesturingssysteem

DOS, een afkorting van disk operating system, verwijst naar het originele besturingssysteem dat door Microsoft voor IBM is ontwikkeld, ook wel MS-DOS (Microsoft disk operating system) genoemd. Ooit het standaardbesturingssysteem voor IBM-compatibele pc’s, begon DOS af te nemen met de opkomst van Microsoft Windows.

De eerste versies van DOS waren erg simplistisch en leken op een ander besturingssysteem genaamd CP / M. Op het hoogtepunt van zijn populariteit tussen 1980 en 1995 was DOS in wezen een 16-bits besturingssysteem voor één gebruiker en één taak, dus het onvermogen om moderne computertoepassingen te ondersteunen leidde tot een verschuiving van DOS als de basis voor Windows 95. en 98. Latere Microsoft-besturingssystemen (inclusief die zo recent als de 32-bits Windows 10) ondersteunen DOS-opdrachten en -programma’s, maar DOS is niet langer vereist om Windows te draaien.

Kleine, nichegemeenschappen van gebruikers geven nog steeds de voorkeur aan de nostalgische, afleidingsvrije interfaces van DOS-derivaten zoals FreeDOS en DR-DOS om legacy-software, klassieke DOS-games en embedded systemen uit te voeren. Game of Thrones-auteur George RR Martin is een uitgesproken DOS-voorstander geweest, daarbij verwijzend naar zijn voorkeur voor tekstverwerkers die op DOS draaien omdat ze geen spellingcontrole gebruiken om de woordenschat van zijn fantasieromans te corrigeren.

Zie DoS-aanval voor Denial of Service (DoS).

Voorbeelden van DOS-opdrachten

De DOS-opdrachtregel op moderne Windows-systemen is toegankelijk via het menu Start door cmd te typen en op Enter te drukken.

commando

Functie

CD en CHDIR

Verandert de huidige werkdirectory

DIR

Geeft de inhoud van een directory weer

COPY

Maakt een kopie van geselecteerde bestand (en); kan ook worden gebruikt in aaneenschakeling

DEL en ERASE

Verwijdert een of meer bestanden

EDIT

Start de teksteditor

MOVE

Verplaats een of meer bestanden naar een andere map

REN

Hernoemt een bestand of map

DELTREE

Verwijdert een of meer bestanden of mappen

CLS

Wist het scherm

DATUM

Toont of wijzigt de systeemdatum