WhatsApp komt berichten die zichzelf vernietigen: hoe ze werken

WhatsApp werkt aan een functie waarmee je getimede berichten kunt sturen die zichzelf vernietigen. Hoe het systeem werkt

WhatsApp werkt aan een nieuwe functie waarmee je getimede berichten kunt sturen die zichzelf vernietigen. Het nieuws komt rechtstreeks van WABetaInfo, een Twitter-kanaal dat altijd zeer goed op de hoogte is van nieuws over de messaging applicatie. Op WhatsApp kun je tot nu toe alleen toestanden plaatsen die zichzelf na 24 uur verwijderen, maar dat zijn niet de echte zelfvernietigende berichten.

De nieuwe functie werd voor het eerst gespot in de Android bètaversie voor WhatsApp, nummer 2.19.275. Het moet worden gespecificeerd dat voor het moment “zelf-vernietigende berichten” zijn nog in de vroege stadia van ontwikkeling, voor het zien van de functie op de officiële versie van de app zullen we moeten wachten een paar maanden, in de hoop dat de tests zullen positieve resultaten opleveren. De veelgeprezen donkere modus van WhatsApp is bijvoorbeeld al een paar maanden in ontwikkeling en er is nog steeds geen tijdschema voor de release ervan.

De jongens van WABetaInfo hebben ook afbeeldingen gepubliceerd die laten zien hoe het nieuwe systeem gebruikt kan worden. Aanvankelijk zou het alleen in groepen beschikbaar moeten zijn, maar het is niet uitgesloten dat het ook in één-op-één gesprekken beschikbaar komt. De nieuwe functie moet worden geactiveerd in de instellingen van de groepschat en de gebruiker kan zelf bepalen na hoeveel tijd het bericht moet worden verwijderd.

Hoe getimede berichten werken

In het Engels heet de nieuwe functie “Disappearing Messages”. In het Italiaans zou het vertaald kunnen worden als “Verdwijnende Berichten”. Maar het onderliggende thema blijft hetzelfde: op WhatsApp komen getimede berichten binnen die automatisch uit de chat worden verwijderd.

Hoe gebruik je de nieuwe functie (vooralsnog alleen beschikbaar in groepschats)? Heel eenvoudig. Ga naar de instellingen van de groepschat en klik op de optie “Verdwijnende berichten”. Er wordt een venster geopend en u moet overschakelen van “Uit” naar “Aan”. Er verschijnt dan een nieuw venster waarin u de tijdslimiet kunt kiezen waarna het bericht zal worden verwijderd. Je hebt twee opties: 5 seconden of 1 uur. Zodra de functie is geactiveerd, wordt elk bericht dat je verstuurt uit de chat verwijderd, afhankelijk van de tijdoptie die je kiest.

Wanneer berichten zichzelf vernietigen

Zoals in het begin uitgelegd, bevindt de functie zich nog in een alfafase en is deze alleen beschikbaar voor sommige gebruikers die zich hebben ingeschreven voor het bètatesterprogramma. Tot nu toe is de nieuwe functie gespot in de bètaversie van WhatsApp voor Android nummer 2.19.275. Er is geen officieel tijdschema voor de release, noch is er enige informatie over de vraag of het ook iOS-apparaten zal bereiken.

We kunnen echter met enige overtuiging zeggen dat de nieuwe functie ook zal worden gebruikt in één-op-één chats en door iPhone-gebruikers. Als de tests succesvol zijn, zou de nieuwe functie voor eind 2019 beschikbaar kunnen komen.