Bedrijven omzeilen IT-afdelingen

Bedrijven en overheidsinstellingen stemmen bij de uitvoering van hun digitale strategieën onvoldoende af met hun IT-teams. Dit blijkt uit het rapport “From gatekeeper to enabler: the role of IT when digital transformation is the norm” van de Economist Intelligence Unit (EIU) en BMC Software.

Om nieuwe systemen en oplossingen te bedenken zonder de IT-afdeling erbij te betrekken – ook al vallen nieuwe technologieën traditioneel onder hun takenpakket? Dit gebeurt in tweederde (66%) van de door BMC onderzochte bedrijven en overheidsinstellingen. Wat zo gewaagd is, is dat 43% van de respondenten zegt dat hun IT-afdeling verantwoordelijk is wanneer digitale transformatiemaatregelen niet werken.

“Digitale transformatie is geen speciaal pad dat slechts een paar bedrijven als experiment bewandelen. Het is de norm geworden, en bedrijven waar de IT-afdeling nauw samenwerkt met andere afdelingen, in plaats van geïsoleerd, hebben meer kans om onvermijdelijke uitdagingen te overwinnen,” zegt Kevin Plumberg, auteur van het rapport.

Waarom de IT-afdeling wordt genegeerd

Redenen voor het gebrek aan samenwerking met de IT-afdeling bij digitale transformatiemaatregelen zijn

  • gebrek aan afstemming over doelstellingen: Niet-IT-afdelingen streven in de eerste plaats naar hogere inkomsten en lagere kosten. IT-afdelingen hechten daarentegen meer belang aan integratie met bestaande systemen en algemene beveiliging.
  • Tijddruk: 37 procent van de respondenten noemt een langdurig inkoopproces als reden voor het niet overleggen met de IT-afdeling bij de aanschaf van nieuwe technologieën.

Het gebrek aan samenwerking lijkt nogal contra-intuïtief gezien het feit dat respondenten over het algemeen positief staan tegenover overleg tussen de IT-afdeling en andere bedrijfseenheden. Vooral bedrijven en overheidsinstellingen waar IT en andere afdelingen regelmatig samenwerken, hebben aanzienlijk meer vertrouwen in de uitdagingen van de digitale transformatie. 89 procent van degenen die actief samenwerking zoeken, heeft er vertrouwen in de obstakels in de digitale transformatie te kunnen overwinnen – vergeleken met 55 procent van degenen die niet op samenwerking rekenen.

De factor tijd kan ook bijdragen tot een gebrek aan bewustzijn van de resultaten van digitalisering. Van de bedrijven en overheidsinstellingen die pas één of twee jaar maatregelen uitvoeren, is slechts 42 procent het volledig eens met de stelling dat hun bedrijf profiteert van de voordelen van digitale transformatie. Dit is aanzienlijk lager dan de 63 procent van de respondenten van wie de organisaties al drie jaar of langer bezig zijn met digitale transformatie.

Over het rapport

De EIU ondervroeg voor het rapport 303 leidinggevenden en bestuurders uit het bedrijfsleven en de publieke sector in Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika. 51 procent van de ondervraagde bedrijven had een jaaromzet van minder dan 1 miljard dollar. Voor 49 procent was dit meer dan een miljard US dollar.