Google’s SMS 2.0 arriveert in Italië: wat het is en hoe het te gebruiken

Google brengt naar Italië het RCS-systeem waarmee gebruikers SMS 2.0 kunnen versturen met afbeeldingen en multimedia-inhoud. Een uitdaging voor WhatsApp

Google’s uitdaging voor WhatsApp is ook in Italië aangekomen: het bedrijf uit Mountain View en telefoonoperators activeren momenteel het RCS-systeem in de Bel Paese. Wat is het? RCS staat voor Rich Communication Service, en is een nieuw systeem waarmee u zogenaamde SMS 2.0 kunt versturen, d.w.z. tekstberichten verrijkt met GIF’s, afbeeldingen, video’s en elk type multimedia-inhoud.

De komst van het RCS-systeem in Italië werd lang verwacht en kan zeer fascinerende marktkansen bieden: het is naadloos geïntegreerd in de Google Messages-app (de app die gewoonlijk wordt gebruikt om SMS’jes te ontvangen) en maakt het mogelijk extra functies te activeren, zoals een melding dat een bericht is gelezen. Maar dat is nog niet alles: SMS worden verzonden via het datanetwerk en niet via het gewone netwerk. Als u zich afvraagt of dit een ‘kopie’ is van WhatsApp, is het antwoord ‘niet echt’. In de plannen van Google zal de Berichten-app het alter ego worden van de iMessage-app in de iOS-wereld. Hier leest u hoe SMS 2.0 werkt en hoe u het op uw Android-smartphone activeert.

Wat is het Rich Communication Service-systeem

Het RCS-systeem is al minstens een paar maanden actief in de VS en sommige Europese landen en is een nieuwe standaard die door Google is ontwikkeld om klassieke SMS te verrijken. Voorlopig is het alleen beschikbaar voor Android-smartphones, en om het goed te laten werken, moet er een overeenkomst zijn tussen mobiele operators en het bedrijf uit Mountain View.

Wat zijn de kenmerken van SMS 2.0? In veel opzichten zijn ze identiek aan de berichten die we elke dag versturen via apps als WhatsApp, Telegram, iMessage en Instagram’s Direct Messages. Het enige verschil is dat ze alleen werken op de Google Berichten-app op elke Android-smartphone (behalve voor degenen die de mobiele diensten van Google niet kunnen installeren). Met SMS 2.0 kun je multimediacontent versturen, groepen aanmaken en controleren of anderen je chatberichten hebben gelezen.

In eerste instantie was Google van plan een nieuwe messaging-app met RCS erin te lanceren, maar uiteindelijk koos het voor de eenvoudigste en meest effectieve oplossing: de Berichten-app upgraden. Het uiteindelijke doel van Google is om Messages de messaging app te maken die door alle Android gebruikers wordt gebruikt, dezelfde rol als iMessage in de iPhone wereld.

Hoe het RCS systeem en SMS 2.0 werkt

De manier waarop SMS 2.0 en de Rich Communication Service werken is heel simpel: berichten worden niet via het ‘normale’ netwerk verstuurd, maar met behulp van het Wi-Fi netwerk of het datanetwerk van de telefoonkaart. Hierdoor kunnen berichten worden verrijkt met multimedia-inhoud, zoals afbeeldingen van hoge kwaliteit en GIF’s. SMS 2.0 heeft ook andere functies die typisch zijn voor messaging-apps, zoals de mogelijkheid om groepen te maken, te zien wanneer een andere persoon aan het schrijven is of te controleren of de ontvanger het bericht heeft gelezen.

Hoe activeer je SMS 2.0

Er is geen magische knop waarmee je de RCS-standaard kunt activeren en SMS 2.0 kunt gaan gebruiken. Activering op de Berichten-app vindt deze dagen plaats door de verschillende telefoonoperators en als je er nog geen gebruik van kunt maken, zit er niets anders op dan te wachten.

Om dit te doen, moet je de Berichten-app openen, op het pictogram met de drie puntjes rechtsboven klikken en vervolgens op Instellingen. In het nieuwe tabblad dat opent, moet u het item “Chatfunctionaliteit” selecteren. Als de woorden “Chatfunctionaliteit is niet beschikbaar voor dit apparaat” op het scherm verschijnen. De operator ondersteunt deze functie momenteel niet”, dan zult u nog een paar dagen moeten wachten. Als je daarentegen op je smartphone een aantal instellingen ziet die je kunt in- of uitschakelen, zoals “Chatfunctionaliteit inschakelen” of “Leesbevestigingen verzenden”, dan kun je SMS 2.0 gaan gebruiken, Google’s alternatief voor WhatsApp.

In sommige gevallen kan de Berichten-app je vragen om de nieuwe functies via Jibe Mobile te gebruiken en de app verbonden te houden met het datanetwerk of Wi-Fi.