Android, de truc die je niet kent om geheugen vrij te maken

Als je Android-toestel trager wordt, kun je deze truc gebruiken om geheugen vrij te maken van apps en je snelheid terug te krijgen

Als je smartphone of tablet trager begint te worden, is het zeer waarschijnlijk dat het geheugen van je Android-toestel bijna aan zijn limiet zit. Als u overweegt een nieuwe smartphone met meer geheugen aan te schaffen, vindt u hier de beste mobiele aanbiedingen inclusief smartphone.

Om de cache en gegevens van uw toestel te wissen, moet u app na app openen en ervoor zorgen dat ze worden verwijderd. Het pad is eenvoudig en hetzelfde voor elke app die u hebt gedownload en geïnstalleerd op uw smartphone of tablet, maar het effect is gegarandeerd. Geheugen vrijmaken kost tijd en geduld, tenzij u besluit een programma te gebruiken om uw toestel op te schonen: ofwel programma’s die door smartphonefabrikanten worden geleverd om het geheugen te beheren, ofwel gratis downloadbare apps zoals CCleaner.

Android, hoe geheugen vrijmaken

Stap voor stap zullen we uitleggen hoe u het geheugen van uw Android-toestel kunt vrijmaken door app voor app de cache en gegevens te wissen. Dit is een algemene procedure die u kunt volgen, waarbij alleen de naam van de app de variabele is waarmee rekening moet worden gehouden.

Open eerst “Instellingen” op uw toestel, selecteer “Apps”, of “Geïnstalleerde apps” of “Apps en meldingen”, afhankelijk van welke versie van Android u gebruikt. Zodra u het gewenste item hebt gevonden, selecteert u “App Info” en wordt een lange lijst met apps geopend, die alle apps bevat die op uw apparaat zijn geïnstalleerd.

Open er een, bijvoorbeeld WhatsApp. Er wordt een menu geopend waarin u het kunt beheren, u klikt op “Opslag en geheugen”. U heeft dan twee opties om uit te kiezen: “Gegevens wissen” en “Cache wissen”. Als u de eerste optie selecteert, wordt uw app zo goed als nieuw, waarbij alle gegevens en aanpassingen die eraan zijn gekoppeld worden verwijderd, alsof de app opnieuw is geïnstalleerd. Het wissen van de gegevens van de app betekent dus het terugzetten naar de oorspronkelijke instellingen, zonder verlies van de updates die de app heeft gemaakt.

Android, cache wissen om geheugen vrij te maken

Als deze stap om geheugen vrij te maken te drastisch lijkt, kunt u zich richten op de tweede optie, waarmee u alleen de cache kunt wissen, dat wil zeggen het “snelle” geheugen van het apparaat waar gegevens met betrekking tot de Android-app zijn opgeslagen. Dit zijn bestanden die niet zichtbaar zijn voor de gebruiker, maar die nodig zijn voor het functioneren van de app en die vooral geheugenruimte in beslag nemen zonder dat we ze opmerken.

Door alleen de cache te wissen kunt u kostbare MB terugwinnen, zonder dat u hoeft over te gaan tot het wissen van de gegevens, waardoor u gedwongen wordt uw app opnieuw aan te passen en opnieuw in te loggen. Deze handelingen die we zojuist hebben beschreven zullen moeten worden uitgevoerd voor elk van de apps die zijn gedownload naar uw smartphone of tablet, maar ze garanderen een goed resultaat voor het vrijmaken van geheugen op uw Android-toestel.