Hoe maak je het geheugen van je smartphone vrij

Heb je foto’s, video’s, downloads en apps op je smartphone verzameld en is het geheugen nu vol? U hoeft geen nieuwe SD-kaart te kopen, zo maakt u hem vrij

Hebben foto’s, video’s en downloads het geheugen van uw Android-smartphone opgebruikt? Wilt u wat ruimte vrijmaken, maar geen gegevens of afbeeldingen verliezen? Er zijn een aantal manieren om dit te doen, van het wissen van uw cache tot het gebruik van de cloud en SD-kaarten. Het interne geheugen wordt dus vrijgemaakt en je telefoon zal sneller werken en beter presteren.

Als je hebt gemerkt dat je trager wordt bij het openen van apps en dat je Android-smartphone het moeilijk lijkt te hebben, is het tijd om wat geheugen op te schonen. Soms meldt de telefoon zelf wanneer het geheugen vol is, misschien terwijl je een app probeert te downloaden die je zo snel mogelijk nodig hebt, of terwijl je probeert een prachtige foto van een moment van pure inspiratie op het interne geheugen op te slaan, alleen om de vervelende boodschap “niet genoeg geheugenruimte” te krijgen. Er zijn een aantal oplossingen beschikbaar voor u, en we leggen ze stap voor stap uit.

Hoe te controleren of het geheugen van uw Android-smartphone vol is

Als uw smartphone u nog niet heeft verhinderd een handeling uit te voeren, een video te downloaden of een bestand op te slaan door u te vertellen “geheugen vol”, is het niet zeker dat u onbeperkte ruimte beschikbaar heeft. Om de geheugenstatus te controleren, open je de app ‘Instellingen’ op je smartphone en selecteer je de optie ‘Opslag en geheugen’. U ziet dan hoe vol het interne geheugen van uw smartphone is en hoe vol uw SD-kaart is, als u er een hebt.

Hoe u uw cache kunt wissen om ruimte te besparen

Een truc om geheugen te winnen, zonder apps te verwijderen of uw gegevens van de telefoon te wissen, is het wissen van uw cache. Dit is een ‘snel’ geheugen in uw toestel dat gegevens over een toepassing opslaat, zodat u die sneller kunt uitvoeren. De gegevens die op deze manier worden verzameld, zijn “onzichtbaar” voor de gebruiker, maar nemen wel geheugenruimte in beslag, waardoor ook veel kostbare KB’s worden geaccumuleerd.

Het regelmatig legen van de cache maakt ruimte vrij zonder dat uw gegevens worden gewist en is een goede gewoonte om aan te houden. Om de cache van je Android smartphone te legen, moet je de handeling die wij voorstellen uitvoeren op elke app op je telefoon. Het te gebruiken pad, dat enigszins varieert afhankelijk van de versie van Android, is als volgt:

Instellingen > Apps & Meldingen > App Info.

Op dit punt wordt het scherm met de op uw smartphone geïnstalleerde apps geopend en moet u de app selecteren waarvan u de cache wilt wissen, waarbij u dit pad volgt:

Geselecteerde app > Opslag & Geheugen > Cache wissen.

Deze taak om de cache app voor app te wissen kost tijd en geduld, maar er zijn verschillende “cleaner” apps die de cache en tijdelijke app-gegevens op je Android smartphone in één keer kunnen wissen. Bijna alle Android-smartphones worden inmiddels geleverd met door de fabrikant voorgeïnstalleerde apps waarmee je het geheugen van het toestel kunt scannen en de cache van alle apps in één keer kunt wissen. Zo niet, dan kunt u apps gebruiken zoals CCleaner, dat gratis is voor Android-toestellen.

Andere manieren om het geheugen van uw Android-smartphone te wissen

Heb je je cache leeggemaakt, maar is het geheugen van je Android-smartphone nog steeds vol? Er zijn andere manieren om geheugen vrij te maken zonder gegevens of afbeeldingen te verliezen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om gegevens en afbeeldingen rechtstreeks te uploaden naar de cloud, zoals Google Drive of Dropbox. Door een back-up in de cloud te maken, kunt u ruimte vrijmaken en uw foto’s, video’s en downloads binnen handbereik houden door via uw internetverbinding toegang tot de cloud te krijgen.

Een andere manier is om een SD-kaart te kopen, waarvan de grootte door uw telefoon wordt ondersteund, en hierop bestanden, toepassingen en gegevens over te zetten. Op deze manier kunt u het interne geheugen van uw telefoon vrijmaken en de prestaties verbeteren, zonder dat u uw gegevens altijd bij u hoeft te hebben.