WhatsApp neemt te veel geheugen in beslag: wat te doen

De messaging app neemt veel ruimte in het geheugen van de smartphone in beslag, vooral als we veel foto’s en video’s downloaden

WhatsApp heeft veel handige functies waarmee u uw smartphone optimaal kunt benutten. Maar het heeft ook enkele grote problemen die de goede werking van het toestel ondermijnen. Het belangrijkste is de bezetting van het geheugen van de smartphone: als we alle foto’s en video’s downloaden die we in gesprekken ontvangen, duurt het niet lang of alle ruimte is bezet. Als WhatsApp te veel ruimte inneemt op je smartphone, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt een paar eenvoudige trucs gebruiken om geheugen vrij te maken en je toestel weer in zijn oude glorie te herstellen. Het belangrijkste is dat u het downloaden van video’s en afbeeldingen die u via de instant messaging-applicatie ontvangt, beheert. Multimediabestanden vormen de grootste bedreiging voor het geheugen van je smartphone. Je realiseert het je misschien niet, maar na een tiental video’s is je opslagruimte al met 50% vol. Zeker als je 16 GB opslagruimte hebt op je smartphone.

Hoe maak je ruimte vrij op WhatsApp

De eerste truc die je kunt toepassen als WhatsApp te veel opslagruimte in beslag neemt, is het wijzigen van je instellingen voor het automatisch downloaden van bestanden. Op deze manier worden foto’s en video’s niet automatisch gedownload wanneer u met uw vrienden chat. We beslissen zelf of dit de moeite waard is, om geheugen te besparen op de smartphone. De instelling wijzigen is heel eenvoudig: open WhatsApp, ga naar Instellingen (het pictogram met de drie verticale lijnen rechtsboven) en klik vervolgens op Gegevens- en opslaggebruik. Er wordt een nieuw tabblad geopend, en onder de kopjes “Bij gebruik van het mobiele netwerk”, “Bij verbinding via Wi-Fi” en “Bij roaming” moet u de optie op Geen media instellen.

chats verwijderen

Als het wijzigen van de instellingen voor “Automatisch downloaden” het probleem van weinig opslagruimte niet oplost, moet u er op de harde manier iets aan doen door de zwaarste chats te verwijderen. Dit is een pijnlijke beslissing, vooral omdat in de meeste gevallen de zwaarste chats degenen zijn om wie we het meest geven, maar het is het enige wat we kunnen doen. Om een gesprek met alle multimedia-inhoud te verwijderen, moet u de chat binnengaan, klikken op het pictogram met drie verticale stippen rechtsboven, vervolgens op Meer en ten slotte op Chat verwijderen. Als u niet zo netjes wilt zijn en jaren en jaren aan herinneringen wilt wissen, kunt u proberen alleen overbodige foto’s en video’s te wissen. Elk gesprek verbergt een mediagedeelte binnenin waar alle gedownloade foto’s en video’s worden verzameld. Door naar binnen te gaan, kunt u onnodige media-inhoud selecteren en ruimte in het geheugen van uw smartphone terugwinnen.

Inhoud overbrengen naar een microSD-kaart of naar de cloud

Om geheugenruimte vrij te maken voor WhatsApp-foto’s, kun je ze overbrengen naar de cloud (Android-gebruikers kunnen afbeeldingen opslaan in Google Foto’s) of naar een microSD-kaart. Dit is een heel eenvoudige truc waarmee u de chats of foto’s met video’s waar u het meest om geeft, niet hoeft te verwijderen.