De beste apps voor het maken van slow motion op Android en iOS

Video’s zijn een steeds populairdere vorm van communicatie, een directe manier om contact te maken met andere gebruikers. Daarom houden zoveel mensen zich bezig met videobewerking en passen ze hun video’s aan met cuts, filters en soundtracks. Een van de populairste effecten is slow motion, waarmee je de snelheid waarmee frames worden afgespeeld kunt verminderen, wat resulteert in een nogal opvallend effect.

Hier zijn de beste apps voor het vertragen van video’s op Android en iOS, inclusief een aantal handige tips over hoe je het slow motion-effect het beste kunt gebruiken.

Apps voor het vertragen van video’s op Android (smartphones en tablets)

Er zijn veel apps op de markt die je kunt downloaden, zelfs gratis, om de snelheid van video’s te vertragen en het slow motion-effect te creëren.

Efectum

Eén van de beste apps voor slow motion videobewerking op Android is Efectum, dat u gratis kunt downloaden uit de Google Play Store. Met Efectum kunt u verschillende effecten toepassen op uw video’s: langzaam, snel en achteruit. U kunt ook meerdere snelheden instellen, audiotracks invoegen in uw video’s, uw video’s bijsnijden en timelapse-functionaliteit toepassen. De app ondersteunt verschillende videoformaten, waaronder AVI, MPG, MKV, MP4 en WVM, is vrij eenvoudig te gebruiken en stelt u in staat het slowmotion-effect toe te voegen aan elke film die in het interne geheugen is opgeslagen.

VideoShow

Een vrij efficiënte app voor het vertragen van video’s op Android is VideoShow, die zowel als gratis versie als als pakket met HD-resolutie en geavanceerde functies beschikbaar is, en € 17,55 kost om te downloaden. Met de gratis app kunt u niet alleen slow-motion video’s maken, maar ook elke film bewerken met een montagesysteem, video’s knippen en comprimeren om ze te verkleinen, muziek toevoegen uit meer dan 1000 gratis tracks en tekst, filters en vooraf gedefinieerde lay-outs toevoegen.

PowerDirector

Om slow-motion video’s te maken, hoeft u alleen maar PowerDirector te downloaden, een Android-videobewerkingsapp met een groot aantal geavanceerde functies, die compatibel is met elke smartphone en tablet met Android versie 4.3 of hoger. Met de app kunt u uw eigen video’s maken, of video’s importeren uit andere apps zoals Facebook en YouTube, zelfs in HD. U kunt video’s vertragen, PiP (Picture-in-Picture)-films over elkaar heen leggen, een Full HD-resolutie van 4K bereiken, meer dan 35 verschillende effecten toevoegen, foto’s en audiotracks invoegen en bijzonder interessante overgangen maken.

Slow Motion Frame Video Player

Makkelijk en intuïtief, Slow Motion Frame Video Player is zeker een van de beste apps voor slow motion video’s op Android, in staat om elke film die met uw telefoon is opgenomen te vertragen, met behoud van een resolutie van goede kwaliteit. De app is gratis en licht, met een grootte van slechts 2,9 MB, dankzij de aanwezigheid van zeer weinig extra functies, in feite heeft het geen geavanceerd en compleet bewerkingsprogramma zoals andere apps. Tegelijkertijd kunt u slow motion toepassen op uw video’s, audio toevoegen en filters instellen.

Video Speed

Video Speed stelt u in staat om de afspeelsnelheid van uw video’s perfect te beheren, door de timing te verlagen of te verhogen al naar gelang uw behoeften. Het is een gratis app, helaas alleen beschikbaar in het Engels, die de CPU niet al te veel belast dankzij het gewicht van slechts 12 MB. Het lanceerde ook de nieuwste versie die in mei 2019 is bijgewerkt en waarmee enkele bugs zijn verholpen. Met Video Speed kun je geen professionele videobewerking uitvoeren, maar je kunt wel in een paar tellen slowmotion-effecten maken, of frames versnellen door elke film aan te passen.

Slow Motion Video Maker

Downloadbaar gratis in de Google Play Store, Slow Motion Video Maker is een vrij eenvoudig te gebruiken app voor het vertragen van video’s op Android, compatibel met smartphones en tablets met Android versie 4.1 en hoger. Het is compatibel met smartphones en tablets met Android-besturingssysteem versie 4.1 en hoger. Met deze applicatie kun je een slow motion effect bereiken, video’s 90° draaien, tekst en muzieknummers toevoegen, emoji en stickers toepassen. Zodra u uw video hebt bewerkt, kunt u deze delen op sociale netwerken, uploaden naar Facebook, YouTube en Instagram, of comprimeren om ruimte te besparen op het geheugen van uw telefoon.

Apps voor het vertragen van video’s op iOS (iPhone, iPad en iPod Touch)

Niet alleen Android, u kunt ook tal van apps downloaden om video’s te bewerken voor Apple-smartphones, samen met de iPad en iPod Touch. Hier zijn de beste apps voor het maken van slowmotion-effecten op het iOS-besturingssysteem.

App Foto’s

De eerste optie voor het maken van slowmotion-effecten op iOS is de eigen Foto’s-app, die op alle iPhones, iPads en iPod Touch is geïnstalleerd. Met het programma kunt u video’s trimmen voor snelle bewerking, door de totale lengte in te korten of bepaalde frames te verwijderen, of door een video geheel of alleen op bepaalde punten te vertragen. Om dit te doen, opent u App Photos op uw toestel, stelt u de slowmotion-modus in en start u de opname, of selecteert u een video en tikt u op Edit om het slowmotion-effect toe te passen.

Slo Mo Video

Een app voor het vertragen van video’s op de IOS iPhone is Slo Mo Video, een handige en vrij functionele applicatie voor het bewerken van video’s, waarmee u de kwaliteit van de opnames niet verliest. Met dit programma is het mogelijk de snelheid van video’s in te stellen, het slow motion effect toe te passen of het afspelen van frames te versnellen, hetzij met films die in het geheugen van de telefoon zijn opgeslagen of door nieuwe opnamen te maken. De app is verkrijgbaar voor €3,49, alleen in het Engels, en ondersteunt iPhone, iPad en iPod Touch met iOS versie 8.0 en hoger.

Slow Fast Slow

Slow Fast Flow is een gratis iOS-app, compatibel met iPhone, iPad en iPod Touch met iOS versie 10.0 en hoger. Met de app kunt u scherpe slowmotionvideo’s maken, en dankzij het geïntegreerde bewerkingsprogramma kunt u ook uw eigen video’s op maat maken, bijvoorbeeld door alleen bepaalde punten te vertragen of de weergave van frames in andere delen te versnellen. De applicatie is zeer populair bij gebruikers, het loopt soepel en vertraagt de prestaties van het apparaat niet, het is gemakkelijk te gebruiken en biedt een aantal grafische sjablonen om het ontwerp van de video’s aan te passen.

Slow Motion

Hoewel het geen zeer recente applicatie is, kunt u met Slow Motion de snelheid van video’s direct vanaf uw iPhone, iPad of iPod Touch iOS verlagen en verhogen, op voorwaarde dat u een besturingssysteemversie van ten minste 8.0 hebt geïnstalleerd. Eenmaal gedownload naar uw terminal, kunt u er uw video’s mee bewerken, met slow motion-effecten en frameversnelling, terwijl het geen videobewerkingsfuncties biedt. De app werkt zowel met nieuwe opnames als met opgeslagen opnames, dus je kunt de afspeelsnelheid van elke video in het geheugen van je telefoon of tablet wijzigen.

iMovie

Een van de beste videobewerkingsapps op iOS is ongetwijfeld iMovie, een krachtig en efficiënt programma waarmee je films kunt bewerken en vertragen. De applicatie kan gratis worden gedownload van iTunes, en is ook beschikbaar in het Italiaans. De toepassing heeft een aantal geavanceerde functies, zoals slow motion effecten, films in 4K-resolutie, grafische filters, tekst en audiotracks. Je kunt je bestanden ook rechtstreeks uploaden naar iCloud Drive, of ze snel delen op Facebook, YouTube en Instagram.

Hoe slowmotionvideo’s werken

Een van de populairste effecten voor videobewerking is de slowmotionmodus, waarin je de snelheid waarmee je video wordt afgespeeld kunt vertragen. Dit is een techniek die is uitgevonden in de cinema, in 1904 ontdekt door August Musger, die in die tijd in staat was de snelheid van opnamen te veranderen met vrij rudimentaire maar doeltreffende oplossingen. Elke video is opgebouwd uit een reeks frames, instantfoto’s genoemd, die samen een film vormen, waardoor de indruk van beweging wordt gewekt.

Na het succes van de GoPro action cam, maken nu ook moderne smartphone- en tabletcamera’s een groot aantal frames per seconde mogelijk, met een afspeelfrequentie die meestal vastligt, om een zo natuurlijk mogelijke toestand na te bootsen. Met videobewerkingsapps kun je daarentegen de snelheid wijzigen, zodat je een video kunt vertragen door de tijd tussen het afspelen van het ene frame en het volgende te verlengen, waardoor het slow motion-effect ontstaat.

De normale snelheid van een video is 24 fps, 24 beelden per seconde, en Android- en iOS-apps kunnen deze waarde wijzigen. Tegelijkertijd hangt de kwaliteit van het eindresultaat af van de aanvankelijke frames. Opnamen tot 30 fps kunnen bijvoorbeeld niet worden vertraagd, 30-60 fps opnamen kunnen worden gehalveerd, 80-90 fps video’s kunnen tot een derde worden vertraagd, en 240 fps video’s kunnen worden vertraagd tot 10 keer de aanvankelijke snelheid zonder kwaliteitsverlies.

Hoe vertraagt u video’s op Android en iOS

Zoals we eerder hebben gezien, kunt u het slowmotion-effect toepassen op uw video’s op elk Android- en iOS-apparaat, hetzij door de native apps te gebruiken die beschikbaar zijn voor de nieuwste generatie terminals, hetzij door apps te downloaden waarmee u de afspeelsnelheid van uw video-opnamen kunt wijzigen. Om dit te doen, open je gewoon de camera, selecteer je de slowmotionmodus en begin je met opnemen, zodat de video minstens 10 seconden langer wordt.

Verder kun je met sommige apps je video’s bewerken om slowmotion alleen op specifieke punten in de video in te voegen. U moet de app openen, de film kiezen, het begin- en eindpunt van de snede selecteren, het slowmotion-effect activeren en het bijgewerkte bestand opslaan. Veel apps bieden vrij eenvoudige en intuïtieve grafische interfaces, zodat je vaak alleen maar de virtuele cursor of selector hoeft te bewegen om de snelheid waarmee de frames worden afgespeeld te verlagen of te verhogen.

Natuurlijk is het zo dat hoe beter de kwaliteit van de camera op je smartphone of iPhone is, hoe beter het eindresultaat zal zijn, aangezien een hoger aanvankelijk aantal frames je in staat stelt de video te vertragen met behoud van hoge kwaliteit. Daarom is het belangrijk de interventie aan te passen aan het type camera dat is geïnstalleerd, anders loopt u het risico onaantrekkelijke video’s te krijgen met korrelige en onscherpe beelden. Met slow motion kunt u bijzonder indrukwekkende video’s maken, maar zoals met alle effecten moet er geen misbruik van worden gemaakt, anders kan het de opname onaangenaam maken.